02 juni 2009

I rosens navn


-det blæser en halv pelikan. Sidder i udestuen, sol ind og sovende hunde her og der. Meget fredfyldt, bortset fra blæsten. Min nye limegrønne parasol havde taget en tur over i Constance Spry - hvilket denne engelske frøken absolut ikke så ud til at være helt tilfreds med. Det betød et par knækkede grene. Heldigvis er damen ret omfangsrig, så det går..

Her er nogle af de første. Den gule til højre er Aïcha, så kommer Evelyn, Frühlingsduft, Graham Thomas, Hårslev - og Constance Spry.Jeg foretager morgenrunderinger med kaffekop og diverse dyr som følgeskab, kigger til det hele, men fra nu af vil meget af tiden gå med roserne - Jeg taler med dem som alle havetossede gamle damer - de har jo navne, som bør huskes - så kan man spørge Karen Blixen, om hun er tørstig eller Ghita (Nørby) om hun nu igen har fået lus. Jeg talte dem sidste år, og jeg har langt over 100 forskellige. Flere har jeg jo mere end én af, så det bliver til nogen stykker.
Her har Aïcha fået besøg af en humlebiTiden lige nu er min favorittid på året, måske fordi jeg er født her sidst i maj, men jeg elsker de lange lyse aftner, de nye blomster, der dukker op, flere og flere, men bliver helt tummelumsk.Rosen til venstre hedder Agnes. Fik den sidste år, som en ynkelig lille pind, så ikke rigtig ud til noget. Men har fået to hovedgrene i år, så den skal nok klare sig. Den anden hedder Hårslev, er fundet i byen af samme navn hos en gammel mand af min planteskolemand. Han lavede så nogle flere af den. Sød, duftende og tidlig.

Disse roser ved jeg ikke navnet på. Mit gæt vil være Maiden's Blush, men er ikke sikker. Den stammer fra Strynø, hvor jeg boede en årrække. Naboen havde ryddet en hel del væk - de formerer sig ved rodskud - og fortalte at den var engelsk og bragt hjem af en af hendes forfædre, der - som de fleste mænd på øen tidligere - sejlede. Jeg har en lille hæk af dem, de formerer sig villigt og voldsomt.
Men jeg river dem op, når de infiltrerer lavendlerne der står ved siden af , så kan de plantes et andet sted.
Men herligt med så megen grokraft.
Pelargonien Dronning Ingrid tager imod. Den hedder vist oprindeligt Mårbacka.

4 kommentarer:

 1. Det er så vakkert å se rosene i skålen. Forstår godt at du synes om årstiden. Med så mange roser å gå rundt å se på etterhvert som de kommer i blomstring ville jeg også storkost meg.

  SvarSlet
 2. Hold da op. Er dine engelske roser allerede sprunget ud ? Mine er lige på spring, men jeg glæder mig. De er yndige og dufter dejligt. Jeg har købt fem nye her i foråret, så er spændt på, at se hvordan de tager sig ud.

  SvarSlet
 3. Jeg bor jo så tæt på havet, det gør at det er lidt lunere her. Jeg købte 2 Evelyn og 2 Heritage mere her i april, dem kender jeg jo, men fik også en mørk rød med et kvindenavn, har lige nu glemt navnet, men den bliver flot.

  SvarSlet
 4. Nej, hvor skønne roser du har, mine er slet ikke i knop endnu, men jeg skar dem vist for meget ned i april.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.