18 december 2009

Julen har englelyd- halløj i kirken.



Jeg har sunget i kirkekor i mange år. Vi var 12 kormedlemmer og som tiden gik, blev vi en godt sammensunget - og sammenspist flok. På et tidspunkt fik vi en ny domorganist - hanvar så venlig at indføre kaffe og brød til koret - ja vi betalte selv brødet, men kaffen var "på kirken".
Vi mødte jo op og øvede os i god tid inden Højmessen, så der var et slip, hvor kaffen blev indtaget.
Også under prædiken gik vi ud i vores rum og "drak videre" - der var ikke stole inde i kirkerummet - højt oppe under loftet hvor vi var placeret.



Der var faste traditioner - 2 brød, gerne lidt grove, smør og ost - i skiver, OG pålægschokolade, helst Toms og helst mørk. Ja her var nu divergerende meninger ind imellem. Men pålægschokolade skulle der være. Vé den der glemte det! Og i det hele taget vé den, der glemte at det var hans /hendes brøddag. Der blev ikke set med blide øjne.
Salmerne hørte jo med - og der var highlights  - hertil kunne høre de mere pompøse som "Den store hvide flok vi se", "Påskeblomst" og "Den signede dag". Der var de små og inderlige -"Dejlig er jorden", "Min Jesus, lad mit hjerte få", "Nu falmer skoven" - der var "Killerne" - hertil hørte "Kærlighed fra Gud", der selv om den er smuk , ender på nogle høje (og kraftige) toner - prøv selv.
Der var de rigtig trælse . det kunne godt være individuelt, men jeg synes f.eks. "Lille Guds barn..." hører til i den kategori.
Mens man sådan står og synger sødag efter søndag, somme tider 2 gange - og forestil jer hele Julen....ja og i år falder den på en fredag, det giver ekstra.....nå, men så får man jo lidt morskab ud af det ind imellem. Meget stille skal det jo foregå....andre vil nok slet ikke synes det er sjovt, men..
Vi står og synger - højhellig juledag, jeg (og de andre ) får fat i en salmebog hvor én møjsommeligt i salmen "Julen har englelyd" har streget ét bogtav ud - , det væltede lidt den højtidelige stemning, og salmen havde for altid ændret sig for mig!!
Hvad var det for et bogstav, spø'r I nok?
Jo se her: vers 2
---------Ret i en salig tid
kom han hid.
Til levende og døde
genløde
de ord der for så vide

til alle tider hen
om ham, der tog vor KVI(D)E    læs kvie
og gav (v)os fryd igen.....

ja, nu var frelseren pludselig forvandlet til kvægtyv, og det rykkede lidt ved billedet af det lille jesusbarn.

hør salmen



Her ved juletid savner jeg det rigtig meget, men ingen kan ha' stemme til at blive ved evigt - og det er nu rart at have fri i weekenden.




9 kommentarer:

  1. Det må have været en dejlig tid, du havde som kirkesanger! Og du fik da et lidt andet syn på alt det højtidelige ;-)
    Jeg har været med til mange gudstjenstetransmissioner - og det var også mildest talt uhøjtideligt, når vi fik en lille én ude i sendevognen ;-)

    SvarSlet
  2. Det lyder som en dejlig tid :-)
    Min yngste sang også i kirkekor nogle måneder :-)

    SvarSlet
  3. Åh, tiden, hvor vi sang i kirkekor. Hvor havde I det dejligt sammen :o)

    Hvis alt går vel, vil jeg finde et kor i løbet 2010, jeg kan synge i...

    Tak for dit indblik

    SvarSlet
  4. Ja, jeg tror nu nok, Gud accepterer lidt fis og ballade! God ide, Mette!

    SvarSlet
  5. Ifølge min far taler englene fynsk om søndagen for at glæde VorHerre, så den kvi'e kender han sikkert nok.
    Og han har nok også vænnet sig til, at børnene bæres "på en avis ind i Paradis.
    En kollega havde det til gengæld svært med "Lysets engel går med....", da jeg påpegede, at lige dér var beviset for at engle er hankøn.

    SvarSlet
  6. Aage dog - ved du at "Den store hvide flok" går så udmærket på sekstursmelodien! - demonstreret år tilbage på kordegnens kontor af en ikke helt gravalvorlig bedemand!!- så går vi i kæde når der synges "det er den helteskare som...." - og ja, jeg vidste godt det med det fynske i Himlen!

    SvarSlet
  7. haha - kvægtyv det var han godt nok ikke :-) men selv en kvægtyv kan have gode sider. Det er vel budskabet i den oprindelige del af Jesu historier og formaninger.

    Det er en skøn historie, hvorfor skulle man ikke kunne lave lidt skæg oppe under loftet; så får sangen en ekstra dimension.

    (Og så tænkte jeg det samme som AagePK - Fynsk er godt at synge på. Prøv at høre hvordan Osvald Helmuth sang "Rug byg og hveddddde").

    Nogen "arbejdsgiver-jul" er det bestemt ikke i år. Jo måske set fra menighedsrådets side, de får mere for pengene når julen ikke falder på en Lørdag eller Søndag :-)

    SvarSlet
  8. Nej, nu be'r jeg Dem - Osvald var sjællænder i den sang! Da han stod på sin 20 tønder land. Det er jeg ret sikker på! Hvor imod Dirch Passer gi'r den som fynbo i den med ..."oven over alting stråler Mo'er Sol."

    SvarSlet
  9. Min yngstepige synger i kirkekor som noget nyt og hun er rigtig glad for det. Hvis jeg kunne synge ville jeg gøre det samme.

    Mon der findes et kor for folk der ikke synger rent, men elsker at synge?

    God weekend.

    SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.