01 januar 2010

Måne, er du virk'li' min ven...?


På vej mod fuldmåne for 2 dage siden ...her er klokken omkring 15.30
stadig snedriver, der nægter at dø.
Nytårsaften - klokken er kun 15, og Månen er fuld....
tsk..tsk..
Så længe jeg kan huske, har jeg syntes, der var noget meget fascinerende, ja tiltrækkende ved fuldmåne. Selv om jeg var godt oppe i teenageårene, da jeg første gang hørte om vampyrer, varulve og alt det overnaturlige, man forbinder med månen i dens fuldeste. Jeg syntes bare, den var flot, især de aftener, den viste sig tidligt - helt gul eller orange, det var da smukt! Og måske lidt dragende...
Så begyndte jeg selv at dyrke mine grønsager - fandt ud af, at mange mente, at Månens faser havde betydning for planterne.At det var vigtigt, hvornår man såede dem.
Jeg syntes, det var ret logisk.
De sidste måske 10 år har  jeg at haft besvær med at sove ordentligt sådan en 1-2 dage før fuldmåne.
Det lyder helt tåbeligt, men sådan er det. Ofte vidste jeg ikke, hvilken fase, Månen var i, men kunne omtale over for en eller anden min "roteren i sengen" - og vedkommende ville udbryde - jamen det er da osse fuldmåne!
(Jeg har kendt mange, der har arbejdet med børn, som påstår at de er fuldstændig umulige og ustyrlige lige omkring ....Fuldmåne)


Fik fat i en såkaldt "Såkalender"  - oooh, det var nok lige en tand for ...hm, ja videnskabeligt kan man vel ikke kalde det, men en hel gennemført teori om, hvordan og hvorledes....ja, det huede ikke den unge Lavendel - og her taler vi 21-22 år.
Jeg har det stadig sådan - så snart en eller anden - live eller i bogform forsøger at trække et helt system ned over mig, så spræller jeg og gør oprør....kan det nu også passe???

I årenes løb har jeg alligevel virkelig læst om emnet og prøvet at sætte mig ind i dette med Måni' .
Man  siger, at "månegartneri" virker , fordi alt vand påvirkes af Månens bevægelser - og planter - er jo for en stor del opbygget af  - vand.

Så efter mange år er jeg nået frem til den holdning, at alle planter, der vokser opad og dem, som skal bruge meget vand - dem sår jeg , når Månen er tiltagende, gerne 2 dage før Nymåne ( ja, jeg kan godt  høre, det lyder ret .... weird).
Den omtalte Såkalender  har jeg haft enkelte år, den er meget omfattende, men i år skal jeg ha' den. som man kan høre på videoklippet, kan det have betydning også for det daglige brød....

Afgrøder, der vokser nedad sås i den aftagende Måne.
Måske overtro, måske tro, måske ...weird...men det virker.

Andre har også tjekket.
Hos biavlerne har man også ønsket at finde ud af, om det kunne du'. Nogle har tilsyneladende haft gode resultater ved at anvende såkalenderen og de "gode bi-dage". Hvad med jer - har I noget særligt forhold til Måne/Fuldmåne ?  Hoooooowll!

17 kommentarer:

 1. Jeps- jeg kan ikke sove når der er fuldmåne og jeg er i det hele taget meget følsom for ting i naturen. Jeg er dybt forbundet med den og kan mærke det når jeg går derude alene- en stor samhørighed med den jord jeg bor på og går på og som jeg dyrker, men også en ydmyghed i forhold til at jeg er en del af den natur jeg iagttager. Det glemmer vi mennesker sommetider fordi vi tror vi er så kloge.
  Mine menstruationer kom også prompte til fuldmåne,og så har jeg selvfølgelig også prøvet at så efter såkalender, men det gør jeg ikke mere. Nu sår jeg når jeg har tid, men jeg ved godt at det er rigtigt og jeg burde gøre det andet. Godt nytår til dig- Vi havde forøvrigt den smukkeste nytårsaften nogensinde med masser af sne helt stille vejr, fuldmåne under skyer, så natten var fuldkommen blå. Det så fantastisk ud.

  SvarSlet
 2. Ja, Karin - her var også flot. Ikke mere sne, men klart og med udsyn til flotte raketter hele horisonten rundt.

  SvarSlet
 3. Fuldmånen var perfekt nyttårsaften. Jeg har aldri sett en slik fin stor ring rundt månen før.
  Jeg legger aldri merke til noen sammenhenger når jeg ikke sover og når jeg sover. Jeg bare kjenner fy flate, hvor dårlig jeg har sovet inatt eller inatt har jeg sovet deilig. Kanskje jeg skal begynne å følge litt med. :))

  SvarSlet
 4. Jeg har også noget med månen. Er lidt mere urolig og kan have svært ved at falde i søvn.
  Det med en så-kalender skal jeg kigge nærmere på, når jeg til foråret skal i gang i min lille have igen. Jeg synes det lyder rigtigt, at naturen er i samspil med universet.
  I aftes havde vi også måneformørkelse ved 21-tiden - skønt at skue :)

  SvarSlet
 5. Nixen, jeg er alt for videnskabeligt krævende. Og mens amerikanerne rendte rundt deroppe gik vi i ly for måneskinnet, min kæreste og jeg, når vi skulle kysse; der skulle da ikke være tilskuere på.

  SvarSlet
 6. Måne så glem det igen..
  Måner har den farve måner skal have..

  SvarSlet
 7. I Vadehavet er der springflod 3 dage før og 3 dage efter fuldmåne. Så stiger vandet meget hurtigt frem til højvande og der er meget af det. Der kan være fuldstændig vindstille, så det er facinerende at se på vandets hurtige stigning.
  På fødegangene var man tidligere meget opmærksomme på, hvornår det var høj og lavvande. Vandet gik på stigende vand, og det vidste de gamle jordmødre.Det samme gjorde/gør sig gældende i forhold til dyrene.
  Jeg vil også kikke nærmere på en så-kalender. Det lyder spændende. God dag til dig:-)

  SvarSlet
 8. Mine 2 store piger og jeg selv sover dårligt og drømmer når der er fuldmåne. Skønheden ved fuldmåne er helt forrygende. Blev lidt nysgerrig omkring såkallenderen.
  Hav en god lørdag.

  SvarSlet
 9. Jeps... har svært ved at falde i søvn under fuldmåne, og drømmer de gyseligste ting, når jeg så endelig falder i søvn...........

  SvarSlet
 10. Fuldmånen blander sig også i min søvn, men ikke nødvendigvis hver måned. Og det har ikke noget at gøre med, at jeg følger med i månens faser og er bevidst om, hvornår fuldmånen kommer. Det gør jeg nemlig ikke ;-) .

  Rigtig godt nytår til dig!

  SvarSlet
 11. Ja, helt sikkert er der mange, der er påvirket af Månen. Såkalenderen er spændende læsning - og - det kan jo ikke skade, vel?

  SvarSlet
 12. Ja, månens og dens faser betyder uendeligt for mig. Jeg har endda min menses ved hver fuldmånetid og jeg kan heller ikke sove et par dage eller tre op til fuldmåne.

  En såkalender - et helt nyt univers for mig. Tak for den oplysning. Det vil jeg da se nærmere på.

  Knus og kærlig hilsen fra os alle i engens land. Vov fra Viggo til damerne ;-)

  SvarSlet
 13. Gott Nytt År! Tänk att även Danmark kunde få en vit jul! Kram Kristina

  SvarSlet
 14. Månen er månen og den drager, plejer jeg at sige. Der bliver födt flere börn ved fuldmåne end ellers bl.a kan jeg huske fra min tid på sygehuset.
  Jeg har svärt ved at sove, når det er fuldmåne og bliver let rastlös deromkring. Kigger jeg ud, så opdagar jeg jo at den er fuld deroppe på himmelen, vist er det underligt?
  Skal også kigge närmere på såkalenderen her til foråret.

  SvarSlet
 15. Og nu skal du ud med kameraet igen; vi har nemlig sne igen, og masser af det. I formiddags fik jeg to rådyr og den største spoveflok nogensinde foran linsen.

  SvarSlet
 16. Jeg lægger mærke til, at det er fuldmåne. Smukt og fantastisk dejligt at gå en tur i måneskin - gerne med snedriver (som ikke er til at jage væk) :-)

  Jeg har lige hørt en radioudsendelse om "Kosmiske Gulerødder", hvori det også hævdes, at "det virker", men hvordan de finder ud af om det virker det kunne jeg ikke rigtigt forstå.

  Jeg er vokset op med kærlighed til kunstneriske sjæles verdensbillede, til skytsengle, spørelser, biodynamiske skoler osv., men kan jo ikke lade være med at undre mig over, hvordan sammenhængen er.

  SvarSlet
 17. De kosmiske gulerødder - de er meget mere saftige, hævdes det. Jeg agter at så to hold i år - et meget lille forsøg, men sjovt at prøve.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.