02 februar 2010

Kyndelmisse - og så kom Kjørmes- Knud!


Kyndelmisse (eller Mariæ renselsesdag) er en gammel dansk helligdag, der falder hvert år den 2. februar. Dagen blev af danskerne kaldt for Kjørmes Knud. Kyndelmisse er også en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, altså lys og missa altså messe. Det er dagen, hvor det markeres at halvdelen af vinteren er gået, og i den katolske kirke fejres dagen stadig med en stor lysmesse, hvor de lys som skal bruges i det kommende år velsignes. At det lige sker denne dag skyldes, at der ved kyndelmisse er gået 40 dage, siden Jesus blev født.
Det var derfor tid til, at hans mor, Jomfru Maria, kunne fremstilles i templet (Luk. 2,22-40), så hun kunne gennemgå den traditionelle renselse. Lysfesten er i dag ikke længere en officiel helligdag i Danmark.


Mange steder har man i kirkerne taget den gamle tradition op og holder lys-gudstjeneste omkring Kyndelmisse.En smuk skik, man må værne om de højtider og traditioner, man har eller skaffe sig nogle nye, som f.eks. Valentine's Day eller Halloween.

Snestorm?  - ikke her - ikke endnu - heller ikke særlig koldt....jeg ruster mig.

 Blicher har begået en meget smuk vintersang - den sang vi også i skolen, noget mere alvorlig i tonen end gårsdagens med Gammelmor i klokkerne (- mange år gik,  inden jeg fandt ud af , hvad det var for nogle klokker - ), men jeg husker tydeligt fnisen omkring vers 2 linje 2 på de bageste rækker, indtil sanglærerens straffende blik gjorde det af med den utidige morskab! Blicher er ikke for sjov.
Morsomt er det at se det 4. vers - det findes ikke i ret mange udgaver. Her er der da malende billeder af den hane - jeg ser den hjemlige Carlo for mig...

Det er hvidt herude
Tekst: St. St. Blicher, 1838
Melodi: Thomas Laub, 1914
Det er hvidt herude,
kyndelmisse slår sin knude
overmåde hvas og hård,
hvidt forneden, hvidt foroven,
pudret tykt står træ i skoven
som udi min abildgård.

Det er tyst herude,
kun med sagte pik på rude
melder sig den små musvit.
Der er ingen fugl, der synger,
finken kun på kvisten gynger,
ser sig om og hvipper lidt.

Det er koldt herude,
ravne skrige, ugler tude,
søge føde, søge læ.
Kragen spanker om med skaden
højt på rygningen af laden,
skeler til det tamme kræ.

Hanen sig opsvinger
på en snemand, sine vinger
klaskende han sammenslår.
Krummer halsen stolt og galer -
hvad monstro han vil, den praler?
Hvis endda om tø han spår!

Inderlig jeg længes
efter vår, men vintren strænges,
atter vinden om til nord!
Kom, sydvest, som frosten tvinger,
kom med dine tågevinger,
kom og løs den bundne jord!
linkJeg vil tænde mine egne lys
lade dem lyse i mørket
for alle
der har lys behov.


Glædelig Kjørmes!

12 kommentarer:

 1. Og en rigtig glædelig Kyndelmisse til dig. Her skinner solen, så lyset er også kommet til engens land og så sneer det lidt.

  Knus til dig, kære du ;-)

  SvarSlet
 2. Jeg har aldrig fattet den linie med "Kjørmes Knud", men det kunne du så lige få sat på plads:-)Det er en dejlig sang, og en smuk skik med at holde lysfest. Ku`være jeg skulle indføre det herhjemme. Jeg har hjemmearbejdsdag.Lige nu er her stille og smukt med jomfruelig sne og frysende fugle udenfor mit vindue, men der er lovet snestorm og så kan man godt bruge noget lys og indendørs hygge.

  SvarSlet
 3. Jeg havde helt glemt, at det er kyndelmisse i dag :-) Jeg tror, at vejrguderne har noget i posen til os i eftermiddag ...

  SvarSlet
 4. Min far hedder Knud, måske derfor jeg spurgte ind til det ...engang.

  SvarSlet
 5. Glædelig Kyndelmisse til dig også. I aften er der lysmesse i kirken som ligger 100 meter fra hvor vi bor. Hvis jeg er frisk, går jeg derop og er med. Konfirmanderne står for den samme med præsten og det plejer at være en fin messe.

  Her er hvidt og mon ikke sneflokkene snart kommer vrimlende, som vejrguderne har spået?

  Jeg vil, som du, tænde nogle lys. Og for hvert lys, vil jeg sende en tanke til én, som har behov.

  Rigtig dejlig dag til dig :)

  Klem fra
  Mette

  SvarSlet
 6. Glædelig kyndelmisse,jeg tænder også lys idag, det er så dejlig og her i Holsted sneer det og har gjort siden kl. 8. Pyha nu må det snart være nok.

  SvarSlet
 7. Kære Lavendel, pas nu på, du ikke bliver for rusten.
  Det er jo ganske rigtigt, at Kjørmes er kærtemessen, missa candelarum; men Knud kommer ind derved, at kyndelmissen, midten af vinteren, som regel ikke betyder, at vinteren nu er halvejs, og derved slapper af. Tit går vinteren atter i nord, vinteren strenges, og kyndelmissen slår sin knude, bliver hårdere, og kun en sydvestenvind kan tvinge frosten.
  Og Valentinsdag er jo tussegammel: St Valentin blev halshugget i 280, var romersk officer, og blev i Norden anråbt om hjælp ved epileptiske anfald. Da hans dag i den katolske kalender falder i mange fugles parringstid, blev han også anset for de forelskedes beskytter, og det er nok dét, der siger folk mest i dag. De ugudelige amerikanere har så hængt det på en filmhelt, men det er en helt anden historie.
  Halloween er lige som juleaften en hedensk højtid, der er overtaget af den katolske kirke, og siden af de kommercielle amerikanere transformeret til skæg og ballade.
  Men lad os da fejre festerne, som de falder, og bruge dem til markering af, hvor vi er henne i året.

  SvarSlet
 8. Her er det kuns vandet i rørene, der er rustent.....:-)

  SvarSlet
 9. Ja.. søde Lone vi må tænde lys for at halvdelen af vinteren er gået..

  SvarSlet
 10. Du har ret! Jeg har aldrig nogensinde set vers 4 før. Dejligt lige at få genopfrisket den sang.

  SvarSlet
 11. Smukt indlæg kære Lavendel

  SvarSlet
 12. Jeg fik ikke kommenteret på din påmindelse om den skønne sang. Det er nok mest Laubs melodi, som jeg er faldet for, som barn forstod jeg ikke ret meget af teksterne. Hvad er det for klokker Gammelmor er "i"? hvad er det du taler om for "Sneflokke" sangen?

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.