07 marts 2010

Verdens Kvinder

Til min Mor, til min Datter, min Søster, min kusine, min veninde, alle mine blogveninder, strikkeveninder - kort sagt -


Til alle kvinder denne sang


8. marts – International kvindedag i 100 år


Den internationale kvindedag blev grundlagt på et internationalt socialistisk kvindemøde i København i 1910. Den skulle bl.a. bruges til at arbejde for kvinders stemmeret og arbejderkvinders rettigheder. I de første mange år blev dagen da også primært markeret af den socialistiske kvindebevægelse. I det kommunistiske Østeuropa og Sovjetunionen blev den udnævnt til national mærkedag. 
100 år senere har den internationale kvindedag fået en gennemslagskraft, som initiativtagerne måske drømte om, men næppe turde håbe på. Den nye kvindebevægelse i 1970’erne gav nyt liv og bredde til kvindedagen, og i dag fejres 8. marts af de fleste kvindeorganisationer, uanset politisk ståsted, med arrangementer om ligestilling og feminisme. ((lånt fra kvinfo.dk))
Billede
spacer

Jeg har venner i Polen, der fejrer man Kvindernes Dag - eller nogen siger Mors dag den 8. marts - ikke noget med kamp der! Men som kvinde bliver man rigtig forkælet og får blomster, ikke nødvendigvis mimoser. 8. marts - Kvindedag  over hele verden

I dag får kvinder i Italien foræret mimoser i uanede mængder.

 
"I dag er det kvindernes fest ”La festa della donna”- har det ikke en pænere klang end Kvindernes Internationale Kampdag? I Italien diskuteres det, om man skal kalde det ”Festa della donna” eller ”Giornata della donna”, men traditionen er den samme fra år til år. Kvinder får mimoser og giver mimoser, mor til datter, veninde til veninde, søster til søster. Det er en dejlig tradtion at give hinanden blomster, og det kan være overraskende, hvem, der tænker på én. En nabo, en kollega, en veninde, som man ikke har set længe. En anledning til at vise én i omgangskredsen opmærksomhed. De italienske kvinder går ud og spiser sammen om aftenen, den eneste aften, hvor mændene skal blive hjemme og passe børn, hvis de altså har nogen at passe. Hvis de ikke har det, skal de ud og vise at de hylder kvindekroppen. Stripbarerne har deres ”grande serata” den 8. marts – så noget for mændene er der også.
Planteavlerne skønnede, at der den 8. marts 2006 blev solgt mimoser for 45 mill. euro - også selv om produktionen det år var 10 % mindre på grund af den hårde vinter... Over 2.000 avlere dyrker mimoser på 550 hektar jord for at opfylde "8. marts-behovet"..(lånt fra Serate Italiane)


- og i det fleste storbyer i Italien kører kvinder gratis i de offentlige trasportmidler den 8. marts!

Mimoser er i Italien og Sydfrankrig symbolet på at NU er foråret kommet!
Også i  Rusland får kvinderne mimoser eller kort med mimoser  8. marts .
Jeg ville nu ikke ha' noget imod sådan en buket.....bare en lille én


8 kommentarer:

 1. God kampdag til dig, Lone :-)
  Sådan en smuk buket mimoser ville se dejlig ud her på 3. sal ...
  Jeg var ikke klar over, at dagen har så mange år på bagen, spændende.

  SvarSlet
 2. Skal vi ikke lige have med, at det var i Folkets Hus på Jagtvej 69, at den socialistiske Internationale udråbte kvindernes kampdag? Så de småfascistiske rødder fra ungeren har en hel del på samvittigheden, da de spillede sig ejendommen af hænde.
  De var jo også en slags mimoser.

  SvarSlet
 3. Jooo, det kan man vel sige..den mimose, der ses på billerne er nu en art acacie - den "sarte" mimose er en anden slags...der ved berøring af bladene, trækker sig helt sammen.

  SvarSlet
 4. Supert innlegg Lohne, vi trenger og ristes litt...
  Faktisk stod allerede mimosatrær på rot tilsalgs i matbutikkene i Roma. klem :))

  SvarSlet
 5. Jeg håber, at din kampdag har været vidunderlig. Det har min. ´

  Stort knus fra engens land ;-=

  SvarSlet
 6. Lavendel, kan du hjælpe: hvad mener snakkemunn med at trenge og ristes? Er det one step fra at blivegrillet? Jeg har set fe-riste i Norge og altid synes synd om feerne deroppe?

  SvarSlet
 7. Vi trænger til at blive rusket lidt - tror jeg...ret mig, hvem der er god udi det norske sprog

  SvarSlet
 8. Det var dog utroligt, som man kan med internettet, når blot man husker at systematisere sine links:

  # English:
  agitate, roast, shake, toast
  # Spanish:
  agitar, asar, sacudir, tostar
  # Norwegian:
  riste


  http://www.tritrans.net/

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.