30 april 2010

Valborgsaften

I aften er det jo - aftenen før 1. maj - Valborgsaften - prøv at se hvad Wikipedia skriver om den sag...




Valborgsaften er aftenen før 1. maj (Valborgsdag), som er opkaldt efter den tyske nonne Valborg (på tysk Walburga), der døde i 779.
På den aften våger man for ikke at blive overlistet af de underjordiske kræfter, bl.a. ved at tænde bål på højene. Nogle steder brugte man også denne aften til at opstille majstangen, en høj mast, der var pyntet med kranse, frisk bøgeløv og farvede bånd, og som symboliserede sommerens frugtbarhed.
Traditionerne går tilbage til førkristen tid, hvor både de keltiske og de germanske folk fejrede overgangen mellem vinter og sommer på denne aften. Først sent kom forestillingen om en heksesabbat på samme aften ind i folketroen. I Danmark (og især i Jylland) mente man, at heksene red til Tromsø kirke – dvs. tæt på grænsen mod hedenskabet. I Tyskland var det derimod Bloksbjerg, der var målet for heksenes ridt.
Det var også en hedensk skik, at valborgsbålene egentlig ikke måtte tændes med almindelig ild, men med vild ild. Den kunne kun skaffes på den ældgamle måde, som havde været i brug, før man lærte jernet at kende: nemlig ved gnidning af to stykker træ imod hinanden. Denne ild benævntes i alle germanske lande med et beslægtet ord (dansk og norsk: nødild, tysk: Notfeuer, engelsk: neidfire eller nedfire). I det mellemsvenske område Dalarna er det endnu skik at springe gennem valborgsbålet.
I Tyskland regnes med, at skikken stammer fra keltisk tid, hvor man tændte halvårsfesternes hellige bål på samme måde. Det ses, at romerkirken tidligt er blev opmærksom på denne form for hedenskab, for allerede på et kirkemøde år 742 blev det forbudt de kristne tyskere at tænde de ugudelige bål, som de kaldte niedfeor (nødild). Tyskerne opgav dog ligesom nordboerne ikke den gamle skik.

Måske man skulle lave sig et lille bål i aften....

8 kommentarer:

  1. Det viste jeg så ikke lige var i dag. Har dog hørt om dagen.

    Ønsker dig en rigtig god Valborgsaften med eller uden bår :0)

    SvarSlet
  2. Hvordan kan man forestille sig, at Underjordiske kan Overliste nogen?
    Hvis du lige wiki-peder på Walburga på tysk, så er historien meget spændende: Valborg er en engelsk nonne, måske datter af Richard af Wessex, der bliver abbedisse af munkeklosteret (!) Heidenheim, som hun så udbygger med en none-afdeling til et dobbelt-kloster*. På europæisk plan bliver hun faktisk lige så indflydelsesrig som Hildegard af Bingen, men i dag ikke så kendt.
    * Måske forestillingen om, at munke og nonner formerer sig ved celle-deling stammer herfra.
    PS: En mandlig klosterforstander hedder en abbed, en kvindelig hedder abbedisse.
    En mandlig eneboer kaldes asket; hvad kaldes en kvindelig?

    SvarSlet
  3. En nonne har 2 ender!

    SvarSlet
  4. Jeg ønsker deg en fin Valborgsaften.
    Vi feirer noe lignende i Norge 29.juli Olsokaften. :))

    SvarSlet
  5. Hihi...min moder lyder (mellem)navnet Valborg - og hun hader det inderligt..

    SvarSlet
  6. Godmorgen du kære.
    Er det ikke mere svenskerne, der fejrer den dag???
    En dejlig aften til dig med el. uden bål.
    Knus B

    SvarSlet
  7. Jooo, måske, men har vi ikke nuppet både Halloween og Valentine's?

    SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.