05 november 2010

I skovens dybe stille r.....SÅ HOLD DOG K.........!

FY FASAN!

I disse nordfynske egne er fasanen et skattet medvæsen.
Som det ses af nedenstående, er der en pæn fasantæthed:

Nærmest kun overgået af Vestsjælland og Bornholm.

Det skal  ses i forbindelse med et par eller tre større godser, som er ivrige jagtarrangører, og her på den nærmeste nabo i lige luftlinje har man decideret Fasaneri.

Fasanen (Phasianus colchicus) er en stor hønsefugl. Fasanen blev importeret til Danmark fra Asien i 1562 af konge og herremænd som et nyt jagtbytte.
Fasanen blev hurtigt udbredt til hele landet, idet en lang række godser indrettede udklækningsgårde (fasanerier) for dem. De blev ofte udruget af høns og efterhånden også af kalkuner. Efter nogle generationer lærte fasanen helt at klare sig selv, og fra 1840 har den ruget vildt i vort land. Der yngler cirka 250.000 - 300.000 par fasaner i Danmark.
Den er dog ikke altid helt populær blandt danske ornitologer, da de øvrige danske fugle har betalt en høj pris for dens plads i den danske faunaHavørnen blev stort set udryddet, fordi den tog fasanerne. En kraftig jagt på ørne og falke generelt for at forhindre deres fangst af fasaner gjorde også at disse fugles mangfoldighed i Danmark faldt kraftigt.
Ovenstående fra Wiki er med modifikationer, det er ikke mindre end 2 år siden,der spankulerede et par hvide italienere rundt med samt en galende hane sammen med de hundredevis af udsatte fasaner oppe i "min" skov -Storskoven...de skulle velsagtens lære dem et og andet!
Jeg har ikke en dyt imod fasaner - misforstå mig ikke. De er hyggelige, når de tripper rundt derude - en kok med sine koner, det er hyggeligt, når de med deres helt specielle skræppen flyver op i træerne hen mod aften for at sætte sig til ro.....
MEN
Når man nærmest må køre med 15km i timen gennem skoven på asfaltvejen, fordi de holder møder midt ude på vejbanen, og når man nærmest ikke kan sparke sig vej frem ad skovstierne....hm, ja så er de fanme uhyg'ligt, du!


I går ved eftermiddagstide...ja, det er jo ikke til at finde ud af tiden for tiden...men klokken 16 gik jeg med  hundene ind i skoven for at komme ud til vandet. En skøn tur, der dog efterhånden nærmede sig en tur i papegøjeburet i Zoo - rent lydmæssigt. Først troede jeg, det var os som fredsforstyrrere, der gav anledning til de 1000 fasaners højlydte skræppen....en ren kakofoni..
men da vi returnerede 3 kvarter senere var de stadig i gang - de var ved at gå til ro....ja, jeg sagde RO ...det foregår under højlydte fasanlyde og med blafrende vinger - ind imellem fik man også øje på en , som satte sig på en gren højt oppe - og så var der stille....på dén gren. De andre fremturede.... 
Kommer man om dagen, er det godt, hundene er i snor - de står længe på skovvejen og glor, inden de bisser afsted, ved nok ikke, vi er farlige.
Det må være guf for en jæger.....men meget sport er der nu ikke i det - der er vist rammegaranti.


Men ellers har jeg da ikke noget imod fasaner :-)

(så, nu ringer de nybagte boller)


9 kommentarer:

 1. Sikke en spændende fortælling om fasaner. Jeg vidste ikke, at de var bragt hertil?

  Alt med måde, tænker jeg. Nyd dine nybagte boller ☺

  Klem fra
  mette

  SvarSlet
 2. Vores fasaner er af den vilde slags, men ikke desto mindre flyver de ind i træerne overfor stuehusvinduerne, så vi kan også høre dem :-)
  Ha en god fasanfredag :-)
  Nå ja og så smager de godt ;-)

  SvarSlet
 3. Ho ho. Da Fatter og jeg boede i Vestjylland, sov hunden i en kurv ved siden af min seng. Fast ritual var, at når det lysnede, besteg en fasan en lille træstub udenfor soveværelsesvinduet og lavede en værre fanfare, som hunden istemte af fuld hals. Så Ja HOOOOLD KÆÆÆÆFT !!

  SvarSlet
 4. Jeg har vet mig - kan faktisk godt sige som en fasan - men ikke skrive lyden...hihi!

  SvarSlet
 5. Den der med "rammegaranti" er vist meget rammende!
  De er jo opdrættede i store flokke, holder derfor sammen i lang tid, og jagtudbyderen kan derfor garantere et vist antal fugle at skyde på. En af vennerne, professionelt uddannet jæger og tidligere ansat på et større gods, fortalte om en ø, de havde med fasaner. En amerikaner på jagtturne i Europa: vildsvin i Tyskland, hjorte i Polen, bestilte 1800 fasaner til sig og to venner. Á 55 kr pr stk i afskydningsafgift.
  De fik, med dygtige klapperes og loaderes hjælp, de 1200 før frokost, og de resterende inden dinér'en. Og der var vildtparade med hornblæs og ekko fra skoven (man havde sat et par stykker ind i krattet for at agere ekko!)

  SvarSlet
 6. Altså Aage....jeg lider det ikke!

  SvarSlet
 7. Sidder lige nu og er bøvse mæt af fasanbryst..

  SvarSlet
 8. "Hos Mommer" læste jeg om brugsens tilbud på fritgående andebryster, og jo, nu er de også landet i vor brugses frysedisk, så husk at lukke låget ordentligt, så ikke butikken bliver fyldt med fritgåene æg foruden andebryster.

  SvarSlet
 9. Sønnen og jeg morede os gevaldigt over disse løbske bryster i Kvickly i går..

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.