02 marts 2012

Om stedmødre


Dagene står stadig i forårets tegn - smukt og solrig t var det her i går.
fuld af taknemmelighed bli'r man da...
Stedmoderen - en af min barndoms absoluttet yndlinge...man havde jo fået læst Snehvide...
og en stedmor var ond - derom herskede der ingen tvivl...se også til Hans og Grethe - jojo, det vidste man.
Holdt i smug øje med sin mor, for at se, om hun viste tegn på sygdom...nej, der var vist ingen fare der...

Men stedmoderblomster, som farfar havde langs havegangen...blev højtidelig sat om foråret...så søde, forskellige...ja, det var tiden før de lyserøde og helt ensfarvede...og de duftede!!!!

Èn bestemt lille rund krystalvase blev reserveret til gækker - stedmødre...

Jeg havde lidt ondt af den søde blomst- sådan et grimt navn...

Holder stadig rigtig meget af den....

og min mor lever da endnu :-)


17 kommentarer:

 1. Ja, det er sjovt med børn :-) Stedmoderblomster har også altid hørt til mine yndligs og også de fine vilde af slagsen, som er lidt mindre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kan du ikke forestille dig sådan en varm fugtig barnenæve kramme om en lille buket stedmoderblomster?så dejlig en tanke.

   Slet
 2. Ja det er en rigtig fin blomst, og navnet hmm burde skiftes ud med noget mere smuk. ha en dejlig dag

  SvarSlet
 3. - og de blomstrende stedmødre, er milde venlige og villige til at blomstre igen og igen, overhovedet ingen sammenligning med fortidens stedmødre ;0))

  SvarSlet
 4. Jeg holder også meget af stedermoderblomsten - valgt at købe en til Altanen den 1.Marts :-)

  SvarSlet
 5. Ja, den er så sød, og jeg elsker at se, hvor den mon kommer frem - selvsået.
  Jeg spekulerede på, hvor navnet mon kom fra, men der stod intet om det i Wikipedia eller Den Store Danske, men på Fakirskolen fandt jeg en - eller to - mulige forklaringer:

  "Navnet stedmoderblomst fortælles ofte at associere til, at det nederste kronblad (stedmoderen) sidder på to 'stole', mens de to øverste (stedbørnene) må sidde på samme 'stol', mens stedmoderens 2 egne børn (de sidestillede kronblade) sidder på hver sin 'stol'.
  Brøndegaard skriver dog i sin bog 'Plantenavnenes abc' (Rosenkilde & Bagger, 1987), at navnet skyldes blomstens lighed med et ansigt, som ofte kunne se vrantent ud (det er dog mest tydeligt i de forædlede former). I bogen nævnes en lang række folkelige navne, der alle hentyder til ansigts-ligheden."

  Så blev jeg vi så kloge.

  SvarSlet
  Svar
  1. nemlig, kendte godt historien, men ....en gammel skolelærer ved vel, hvornår man skal trække sig.....

   Slet
 6. Så ved jeg lidt mere om de blomster der er i altankasserne fra tidligt forår og sommeren over. Jeg glæder mig til at sætte dem, men venter lige til nattefrosten er ovre.
  Klem

  SvarSlet
 7. Ak ja, den skæbne deler de med svigermødre - I din blomst gemmer sig en lille glad sort engel.
  Hilsen til dig på en pragtfuld forårsdag :-)

  SvarSlet
 8. Jeg holder af stedmoderblomster (og af min egen "stedmoder"), - men endnu mere måske af de små hornvioler. De er så yndige.
  Jeg ønsker dig en dejlig start på weekenden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, søde Eva... jeg har lavet et eller andet dumt med mit knæ---hehe, så NU kan je g i hvert fald ikke løbe...hornvioler er noget HELT andet for mig...de fandtes IKKE i Farfars have...jeg holder meget af dem nu...de er jo trofaste

   Slet
 9. Jeg holder også uendelig meget af stedmoderblomster og bruger dem som haveblomster hele sommeren. Når de bliver ranglede og nederste blade visner får de en tur med saksen næsten i bund og så starter vi forfra og så dufter de jo af honning. Cookie- vores gamle hund åd de orangegule der stor ved døren fordi de åbenbart også smager godt. jeg har også kbøt for til barnedåben skal der jo være fint selvom det ikke skal holdes her. Jeg regner med at lave nogle potter med hvide perlehyacinter og lyserøde stedmoderblomster og diverse grene fra haven samt kranse af nyudsprunget grønne pil til bordet og så på hvide duge. Det tror jeg bliver fint. Måske når der også at være nogle guldnælder der kan komme i krukkerne. Jeg skal også lave hovedretten til 35 så jeg får travlt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Karin, sådan en stor begivenhed...får tårer i øjnene, for selvfølgelig tænker jeg på Violen...og Anders, min søn, som var fadder...når hun ser ham på billeder, siger hun: Baaar....far, og jo, de to kunne godt minde om hinanden...men så græder både jeg og min datter lisså stille

   Slet
 10. Ja, det er bare sådan en vidunderlig blomst. Jeg har altid svært ved at vælge farve - og begrænse mig. Det er et dejligt problem at have. ;-)

  SvarSlet
 11. Kan de klare nattefrost? Jeg tror jeg venter lidt med at købe dem. Men de er nu søde, selv om de hedder stedmoderblomster :)

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.