14 maj 2012

I det Herrens år 1962


I oktober havde jeg gået i skole i hele 2 måneder....interessen for brudekjoler kunne ligge på et meget lille sted. Var mere til cykelræs og lidt vildere lege....dukker og dukkevogne kunne dog stadig bruges.
Barbie var vist ikke kommet ind i min verden endnu.


Morgenmad var ofte Guldkorn, Lif (Havrefras) eller Pif-Paf-Puf  (Rice-Puff??) og godt med sukker på de to sidstnævnte. Jeg tror ikke heller at Karius og Baktus var opfundet på vores matrikel endnu.
Om søndagen var der rundstykker og blødkogt æg med rugbrød.....jeg så andægtigt til, når min far gav ægget et enkelt slag med teskeen og pillede det ligeså fint....så slat på - saltbøssen i højre hånd og pegefingeren dappede et par gange....det så smart ud...lykkedes ikke rigtigt for mine pilfingre...men jeg øvede mig skam.
Æggemad var en fast ingrediens i skolemadpakken....jeg var noget misundelig på de få, der fik madpakke fra kommunen...der var næsten altid en syltetøjsmad...rødt hindbær...åh, at kunne bytte sig til sådan én.
Drueta...fik man en sjælden gang hos farmors veninder..den var lidt finere end en citronvand....cola brugte vi ikke, min mor mente, det smagte af sæbe!


Ris var ikke noget, min mor gjorde meget i. Boller i karry er lige hvad jeg kan komme i tanker om. Senere op igennem 60'erne blev hun jo mere modig....men køkkenbiks - selv om den var fiks ville hun ikke kaste sig ud i på det tidspunkt.


Vi børn gik meget op i vaskepulver....selv om vi i 1962 ikke havde vaskemaskine....og det var også før møntvaskeriernes indtog...så blev der jo vasket...man lejede en vaskemaskine til storvasken....der kunne  - tage en hel dag, mens klatvasken var en mere daglig foreteelse...
De enkelte vaskepulverfabrikanter var meget snedige....på et tidspunkt var der et, der hed Pre, det var favoritten, som vi tiggede mor om at købe...der var små plasticdyr i den...pakken. Andre havde lotteri, hvor man kunne vinde formuer...jo, der var rift om at vaske....kan stadig huske, hvordan man gravede nede i pakken for at finde de eftertragtede effekter.


i bladene var der snitmønstersiden....de kunne bruges til påpklædningsdukker....men ikke klippe i de nye blade!!!!!


Man strikkede en del...min mor var flittig og dygtig, min farmor broderede, så det var en lyst, hæklede ting til hjemmet...jeg huske med fryd hendes thevarmer....åh, den ville ha' gjort lykke i dag!
Drengeblusen husker jeg, de fleste drenge havde sådan en sweater....blå, grå eller til nøds brune farver..

Ja, tænk hvad en stak gamle ugeblade kunne få frem!13 kommentarer:

 1. Nu genoplevede jeg min egen barndom, tak Lone - det var sjovt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er ren nostalgi...god dag!

   Slet
 2. Tak Lone for genopfriskning af minder, jeg var 5 år i 62. Godnatlæsning hos os var Karius og Baktur og vi havde den også på plade :-) Mine forældre tog os med til deres tandlæge fra vi var ganske små, så de havde startet forebyggende tandpleje, inden kommunen tog over. Blødkogt æg til søndagsmorgenmaden var et hit og den ugentlige sodavand ligeså.
  God mandag til dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror det var i skolen, jeg mødte K&B...og i lige måde

   Slet
 3. Noget kan jeg huske, mest fordi jeg fik det fortalt af min mor, men der kom meget frem i de gode 60'er, bl.a. dig og mig, tø hø..

  god mandag til dig.

  Kh. Lis

  SvarSlet
 4. ja, det har du da evig ret i :-)

  SvarSlet
 5. Sikke en herlig tur - "down memory lane"!

  60'erne var lidt før min tid, men jeg nød din fortælling om hverdag mm.

  SvarSlet
 6. Jeg var 12 år i 1962 og husker hver en ting, som du beskriver. Min mor holdt Flittige Hænder, som kom med posten om tirsdagen.
  Løse ris til boller i karry fik vi aldrig hjemme i barndomshjemmet. Næh, der skulle kartofler på bordet hver dag, det forlangte min far (landmand). Den dag i dag spiser jeg ikke boller i karry uden kartofler, men koger også løse ris til, og selvfølgelig en god mango chutney.
  Madpakker fra kommunen har jeg aldrig hørt om,så blev oplyst om det, ved at læse dit dejlige nostalgiske indlæg

  SvarSlet
 7. Jeg var 4 år i -62. Vi havde gruekedel i kælderen, men jeg tror bestemt ikke, min mor vaskede i den. Hun var slet ikke født til den slags trivialiteter, så min farmor kom og hjalp:)
  Ris fik vi ikke, - faktisk spiste vi mest kød, for min mormor og morfar havde slagterforretning. Og vi fik leveret smørrebrød fra den i frikvarteret, hvis min mor ikke lige havde fået smurt madpakke. Ikke så særligt sjovt, selvom det jo var lækkert nok. Men man vil jo ikke gerne skille sig ud.
  Fru Bentzen strikkede til os (det kunne min mor heller ikke) i kradsende uld, så det tøj brugte vi ikke. Jeg kan stadig ikke holde uld ud på kroppen.
  En lillle tur ned ad Mindernes Allé......

  SvarSlet
 8. Sikke en hyggelig tur, du lige sendte os på - jeg kan genkende stort set alt det, du nævner.
  Men jeg savnede dog en enkelt ting: samlede du ikke også på Ricks-album? Jeg elskede at få nye billeder til samlingen.
  Det er sjovt, at ting, man troede man havde glemt, dukker klart og tydeligt op igen, bare ved at læse dine forholdsvis få linjer :-)
  Tak for turen ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi...mine forældre var ikke til Richs...vi fik også smør på madderne, ikke margarine, som mange kammerater...jeg syntes jo, vi var lidt aparte...som Eva siger, man vil nødigt skille sig ud :-)

   Slet
 9. Ih, hvor er det dejligt at blive nostalgisk.
  Tak for en tur i tidsmaskinen.
  God mandag aften...

  SvarSlet
 10. Tak for et hyggeligt tilbageblik til 9 års alderen, du godeste hvor er det mange år siden ☺.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.