08 september 2009

At smykke sig

gør de fleste af os. I aften skal jeg med min søster til en såkaldt "troldekugleaften" hos en forhandler i Odense. Det bliver hyggeligt, en masse kvinder forsamlet, masser af smykker, vi får lov at se og gramse på, måske en lille præmie og i hvert fald et glas rødvin og snacks - lyder det hyggeligt ? og så samvær med søster, jo det ku' være værre.


Rosen "Morten Korch" har også smykket sig med endnu en blomstring. I morgenlyset strækker den sig og duggen forsvinder så småt. En lille edderkop har været på spil.
Da jeg boede på Stryn, var aug-september edderkoppemåneder. Hvis man ville bo der, var det med at komme over edderkoppeskræk - tænk, når man gik ud af sin dør om morgenen, måtte man lige vifte med hænder og arme først, så man ikke blev smurt ind i et spind...

edderkoppeø - jeg savner dig stadig...

I går plukkede jeg de nye bær, jeg har plantet, aronia - surbær - sortrøn - ikke ret kendt, men meget antioxidantrig, en af de bedste. Saft og syltetøj kan den blive til, farver alt blåt ligesom hyldebær. Jeg må eksperimentere lidt med den, har ikke prøvet før, og opskrifter har jeg ikke set nogen steder. Jeg gætter på lidt à la brombær - med syre og måske med æbler i også.

(Aronia indeholder vitaminerne: Carotene/Provitamin A, B2, B6, B9, men er også rig på mikroelementer såsom: jern, molybdæn, bor, jod og kalcium m.m.
Aronia har et stort indhold af anthocyaniner, bioflavonoider, og polyfenoler mg pr 100 gram bær/saft. Det er den stærkeste enkelt antioxidant vi kender i naturlig form.)


rodfrugtparade på gårdspladsen efter jagten
(med greb, ganske fredelig)

Kender I den - dem af jer, der har nået min høje alder kan måske huske den.
Min mormor havde den.
Og nu har jeg den.

14 kommentarer:

 1. Rigtig god aften til dig og din søster. Dine afgrøder ser lækre ud. Her glæder vi os til, at væksthuset skal komme i stand, så vi kan begynde på 'vores økologiske eventyr'.

  Knus fra engen ;-)

  SvarSlet
 2. God fornøjelse i aften.. sådan en dåse har jeg også stående.. den er et arvestykke fra yndlingsmandens farfar.. spændende at se hvad du får ud af de surbær.. knus fra Dunkær, Ærø

  SvarSlet
 3. Simpelthen lige min stil med det armbånd. Og aronia er det näste som jeg skal skaffe mig tror jeg.

  SvarSlet
 4. Ja, de bobler sagte i gryden nu, med en citron og lidt sure æbler. Så skal der sukker og ikke andet i. Siden laver jeg en portion mere og finder ud af nogel spændende ting at putte i.

  SvarSlet
 5. Håber du får en dejlig aften.
  Sikke nogle lækre bær - glæder mig til at høre, hvad du får ud af dem :-)

  KH Gittemay

  SvarSlet
 6. Næh, den husker jeg ikke, men derimod damernes frisure

  SvarSlet
 7. Kan man spise de bær rå ?
  Håber du vinder en premie i aften :-)
  Glæder mig til i morgen :-)
  Og husker du mit garn og pinde, så er det ganske dejligt :-)

  SvarSlet
 8. Årets avling er alltid godt, samme hva det er. Dine bær så supergode ut. Damekvelder med smykker må vel bli gøy, c",)

  SvarSlet
 9. Hey
  Jeg har givet dig en award og udfordring på min blog;-)

  SvarSlet
 10. Rigtig god aften her i Odense !
  Jeg kender ikke de dåser men de er ret fede !

  Er spændt på at se hvad der bliver ud af de bær !

  Knus

  SvarSlet
 11. Ih, den kender jeg godt - dåsen. Selvom jeg synes det var i forgårs jeg var barn. Fnis.
  God fornøjelse i aften til dig og søsteren din.

  SvarSlet
 12. Tak for jeres kommentarer, bærrene viser sig at være let bitre - lidt rønneagtige, men ikke sååå meget. Anden halvdel har jeg frosset. De er vist ok til kødretter og ost.
  De er ret massive i det, kan ikke anbefales rå!
  Birgitte, 1000 tak, jeg må straks se på det.

  SvarSlet
 13. Edderkopper er der mange af her på øen, lige sådan som du beskriver..
  Der er ikke bare mange, nej de er over alt.. Hvis jeg havde været bange for dem, levet jeg i konstant angst.. Men det er jeg heldigvis ikke. De helt store tager jeg dog ikke væk med hånden mere efter der var en stor basse der bed..
  Håber du havde en god troldekugle aften.. sammen med søster din.
  Mange knus og tanker Mette.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.