03 december 2009

Adventstiden
nu ved jeg godt, at mange danskere ikke er specielt religiøse. Måske er der en stigende interesse for åndelige spørgsmål...pilgrimsvandringer - Natkirke - Babysalmesang - emner, der er oppe i tiden og meget populære - eftertragtede at være med til , gennemføre - you name it.

Jeg har kunnet læse på mange blogge, at indehaveren (en kvinde) - er meget ked af, frustreret, stresset....eller hvad man nu lige skal kalde det, over at hjemmet ikke er pyntet, som det bør være - klar til JULEN - som børnene husker, som det var hos Mor og Far...eller hvad nu idealet er.

Så læste jeg med på en blog..., 

og her kunne jeg godt se, at der er meget stor forskel på, hvordan vi ser på ADVENTSTIDEN - i vore lande.

Jeg er kommet meget i Polen, og der er denne periode op til Jul meget stille. Et begreb som Julefrokost - med vore normer - er utænkeligt der ...adventstiden er en stille tid, en tid til eftertænksomhed, og derfor er dens farve i det kirkelige år  LILLA - bodens farve. Det er det samme her i landet, så meget ligner vi dog hinanden. Hvorfor VORES jul så har udviklet sig til et kommercielt udstyrsstykke og pyntesygt "drama", er ikke godt at vide.
Julen handler ikke om, hvor meget og hvor flot vi får vore stuer og vinduer pyntet, hvor mange kager der bliver bagt og hvor opfindsomme kalender- og adventsgaver, vi kan komme op med.
Ja, uha, det lyder lidt som en prædiken, men i virkeligheden er det vel ikke specielt religiøst at mane til besindighed - at sige til  jer......kvinder, for os er det jo ....hold lidt igen, vær ikke så hårde ved jer selv, Julen kommer - og hvad handler Julen om????? Kærlighed  mennesker imellem! So simple as that!
Og hvor mange pynteting, hvor fint gaverne er indpakket, hvor mange julekomsammen'er, man har orket.....jamen for fa'en - ja, nu bander hun sgu -  hvad er det lige, det handler om???

Jeg har nået en alder, hvor de der små unger, der skulle have kalender.... for længst er fløjet fra reden....ja, og det er manden såmænd også  ( ja, jeg "fløj" ham) , så der er ingen, der forventer noget af mig. Derfor kan jeg jo gøre, præcis det, jeg lyster.
Men jeg vil også gerne pynte, markere Julens komme - der kommer også gæster, o.s.v...
men der må være en grænse...ro på---


KEEP CALM AND CARRY ON, Girls

nå, det var så Lavendels moralske oprustnings-indlæg!!!!!"

I eftermiddag trækning af en gave .....En salme, der er aktuel - som selv Kim Larsen har rocket sig igennem er Dejlig er Jorden, jeg elsker salmer, jeg holder af stilletiden, holder af at sidde stille på en kirkebænk - at synge med af karsken bælg på Julens og adventstidens salmer.

13 kommentarer:

 1. Jeg synes det var et godt opråb til folket !
  Jeg synes du har ret- advents tiden / julemåneden "bør" være fyldt af fred, stilhed, glæde, håb.
  at stresse rundt for at opnå noget, er ikke godt for nogen.
  Heller lidt, men godt:-)

  SvarSlet
 2. Jeg bliver så ked af det, når jeg læser hvordan nogen synes de ikke har fået pyntet godt nok, købt de rigtige kalendergaver m.m. julestemning kommer, når den kommer - luskende lige så stille i mørkningen...

  SvarSlet
 3. Du har så ret, så ret,her bliver der pyntet op stille og roligt. Det giver sig selv i år, og det eneste jeg selv SKAL have lavet, er pebernødder. For ingen købekager smager som dem :-) De er så også blevet bagt på alle mulige tidspunkter,så dem når vi også :-)

  Og så plejer jeg at sige, når bare gaver og træ er købt og vi har hinanden, så er det jul :-)

  SvarSlet
 4. Bliv ikke ked! Nu har du lige givet en forklaring på, hvorfor jeg skal være stolt af at have en "Davidsstige" i vinduet og en nissekone på ski, og nissefar ved siden af den gamle kobberkedel på taget af reolen!

  Men jeg skal nu alligevel prøve at bage pebernødder eller andet, for det man køber er noget underligt noget, som bliver til tandklister og ødelægger mundhygiejnen totalt :-)

  Sammen med andre kan det være hyggeligt at lave sådan nogle Juleting som du jo også lagde op til tidligere, ved at citere Peters Jul:

  ... klipper med sin Sax
  et eller andet af den fineste slags.

  Frit efter den manglende hukommelse.

  SvarSlet
 5. Kære Lene, helt enig.
  Kære Donald - er det mon ikke en Jakobsstige og en Davidsstjerne, du har fremtryllet?
  God bagelyst!!

  SvarSlet
 6. Det gør jeg også. Glæder mig til dit besøg;o)

  SvarSlet
 7. Jeg synes du har så evigt ret i det du siger, men det handler jo som regel om at det bliver jul uanset hvad vi gør. Sådan har jeg det også i år. Den 27. december har vores datter været syg i et halvt år og har kastet op stort set hver dag uden nogen læger kan finde årsagen- den er ikke psykisk- jo på den måde hun tænker hvad der gør mindst ondt når det kommer op igen.
  Så der er ikke så mange kræfter til at holde jul, men af alle mennesker er det så hende der i år har pyntet vores hus og lavet vores kalenderdekoration og det er jo skønt.

  SvarSlet
 8. Tak for dejligt indlæg! Og tak for den dejlige sang.

  Knus fra engens land ;-)

  SvarSlet
 9. Hvor det lyder slemt, Karin - hilsen til din søde datter.

  SvarSlet
 10. Jakobsstige, jo! Takker og bukker, det er jo godt at der er nogen, der kan hjælpe når man ikke ved sine levende råd.

  SvarSlet
 11. Måske ligefrem en musetrappe????

  SvarSlet
 12. Steven og jeg har reist til Polen de tre siste årene før jul og kommet hjem lillejulaften. Det er fordi vi skal kose oss og slappe av. Der er folk roligere, både i køer og hva det gjelder handling. I år skal jeg jobbe til og med 22 des. så det blir desverre ingen tur. Det er et tap. Vår nærbutikk er et stort handlesenter og der er allerede oppfyllt med biler, vakter og trengsel og det er ennå mange uker til jul- :-)

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.