02 februar 2011

Om husholdningsskolerne

 

I bloggen Kokkepigen er der altid spændende historie og gode opskrifter at hente. Lige nu handler den om husholdningsskolerne og skolekøkkenundervisningen.

"I mere end 100 år har det at lave mad, gøre rent og vaske tøj været underkastet professionel undervisning.
Fra at være noget enhver kommende husmor lærte hjemmefra, blev praktisk arbejde i hjemmet gjort til en videnskab, som krævede instruktion og uddannelse – både for pæne piger og de brede masser.
Køkkenundervisningen havde fra begyndelsen et folkeoplysende sigte, som rettede sig mod befolkningens sundhed, økonomi og renlighed. "
Jeg tænker altid på "Matador", når jeg hører ordet......

Se lige opskrifterne på søndagsmiddag -
Dagens middag består af hellefisk i mayonnaise med salthorn, dyreryg med franske kartofler og æble/selleri i mayonnaise i skaller. Til dessert er der nougatparfait.3 kommentarer:

 1. Jeg studser - og smiler lidt, det lyder som den rene tortur:

  ... det at lave mad, gøre rent og vaske tøj [har] været underkastet professionel undervisning.

  Ja, meget har ændret sig. I en udsendelse om Japan efter WWII fortalte de igår at alt var smadret, men der var en god krigsindustri, som kunne omstilles, og der kom gang i fabrikation af køleskabe (som sparer _meget_ arbejde), vaskemaskiner og ... riskogere!

  Jaja, du har sikkert ikke set den traditionelle opskrift på mellemøst ris, men hvis den japanske er lige så besværlig, så er det en stor lettelse, der blev indført. Og det smittede jo af på de fleste i EU, problemet er vist at den generation jeg kom fra ikke alle fik lært noget om mikro-floraen (og grunden til at renlighed er nødvendig).

  Dyreryg må også dengang have kostet en formue. Jeg tror aldrig min mor forsøgte sig med det, jo engang i 80'erne.

  SvarSlet
 2. Jaaa, det er fin fin mad, og joo, jeg har skam stiftet bekendtskab med både iranske og afghanske retter med ris - vel at mærke tilberedt af kvinder fra de pågældende lande...sæt hellere hele eftermiddagen af til processen..men det smager også bedre end vores lidt mere sjusket fremstillede...

  SvarSlet
 3. Min mormor havde en husholdningsskolen fra 1915, så jeg har de skønneste opskrifter, som man i dag er ved at falde om af grin ved at læse. Ak ja, tiden er vist løbet fra husholdningsskolerne ...

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.