09 april 2011

Aldrig mere krig.....


Påskeklokker  - 9. april - flagene - dystre miner

Hvad jeg husker fra min barndom er især de lavmælte stemmer, den distre, men samtidig lettede stemning hvert år den 9. april. Og flagene - på halv stang. Det vidste man o godt, så var der én, der var død.
Mine forældre er begge født i -29, så de var jo kun børn dengang. Men netop oplevet med et barns øjne lød det ret uhyggeligt med alle de brummende fly ind over landet. Taget på sengen, som man blev.
I løbet af de fem (forbandede) år blev de så teenagere. Men dengang var begrebet teenager slet ikke opfundet, de var unge mennesker, begge havde de arbejde, da krigen sluttede.
Men historierne om at gå i skole i sin mors store sko, rationering, sortbørs og spærretid - de forhadte mørklægningsgardiner, tyskerne som man hadede alle som én - også efter krigen....gjorde dybt indtryk på en lille pige. Man forstod nok, når den 9. april og for den sags skyld også den 4. maj blev højtideligholdt.
Gad vide, om den 9. april 1940 var lige så forårsagtig og solbeskinnet som i dag?
Men løfterig - det var den ikke, og jeg har givet historierne, eller mine forældre har givet mine børn de samme indtryk, fortalt om RAF-huer, om at flytte skole hele tiden, fordi der skulle være kaserne, om cell-uld og cykler med 20 lapper på hvert dæk....
Men hvor længe husker man?
Nå ja...så er der "Matador"...

En dejlig lørdag - skøn på vores frihed!13 kommentarer:

 1. godmorgen min ven
  åh ja med gys tænkte jeg på at det var dagen for dk's besættelse i dag ... heldigvis mange år før min tid... har heller ingen virkelige historier at kunne fortælle.. mine forældre er fra lige efter krigen og bedsteforældrene har vist aldrig fortalt....men uhyggeligt må det ha' været....
  jeg vil nyde min dag i fulde drag (hvilket jeg gør hver dag)... nyde det gode vejr - nyde min have - nyde alt omkring mig og ikke mindst friheden til at nyde....
  håber du får en dejlig weekend
  kh♥

  SvarSlet
 2. Åh ja, jeg er også vokset op med de fortællinger. Min Mormor, bedstefar og mor har fortalt meget fra dengang. Vi, mine søskende og jeg ved hvad det betød for dem. Mine børn kender det kun fra historiebøgerne og sådan er det sikkert også bedst. Vi, mennesker er ikke tjent med at bærer nag, vi skal videre. Se fremad, se det gode, se det skønne rundt om og Ja, solen skinner idag og mange nyder dagen som det den er for dem.

  Kh. Lis

  SvarSlet
 3. Nej - ingen nag - og jeg vil også nyde denne dejlige dag!

  SvarSlet
 4. Havde en "grand"-onkel, der var frihedskæmper under krigen. Det er stort set det eneste, der blev fortalt.

  Men "Matador" er jo eminent til at få et indblik i, hvordan tiden var dengang!

  God weekend

  knus

  SvarSlet
 5. Min bestefar var på ubåt under hele krigen og var stasjonert i England. Ubåten som han var på er blitt lagt mye menger i og nesten museum. Det var den eneste ubåten som kom seg helskinnet gjennom bomberegnet. Min farmor lå på sanatorium for tuberkolose og ungene ble skilt. Hun klarte å leve til bestefar kom hjem etter fem år,slik hun hadde bestemt seg for. Likevel er det nesten ikke snakket om krigen som var......Tror det var for tungt....

  SvarSlet
 6. Min hud kryber et par numre.!!

  Tænk at der stadig er krig, bare ikke lige her!

  Kærlige tanker på en tænksom dag.
  MarianneL

  SvarSlet
 7. Ja, der er stadig krig, og vi bliver i hvert fald mindet om det, hver gang en af de unge drenge kommer hjem - i en kiste.....

  SvarSlet
 8. har også fået lidt historie af min mor der er født i 42 ikke at hun husker ret meget men hendes far kan huske at da mim mor vare ca. 2 år og de boede i KBH ,at hun løb ud foran et tysk militær bil og der var skyderi i gaden og min morfar var kommunist .. jo jeg har hørt en del om man skal huske krig ... ved det ikke !

  SvarSlet
 9. Ja - det bringer stadig minder frem. Især tyskerhadet kan jeg huske. Mine bedsteforældre hjalp med at huse flygtninge og dele blade ud .... der blev ikke talt meget om det efter krigen. Min far var i Horserød ... det var ømtålelige emner, der kun kom frem i korte sætninger. Jeg ved faktisk ikke hvorfor? Måske vane fra krigen om at passe på hvad man sagde til hvem ;-)
  Tak til alle dem der gjorde en indsats dengang.
  HAv en solrig weekend.


  KH Siffe

  SvarSlet
 10. Helt enig Siffe...de fortjener at blive husket

  SvarSlet
 11. Ja, vi er meget heldige, at vi har undgået alle de forfærdeligheder i vores liv. Det har bestemt ikke været sjovt for dem, der oplevede den tid. Længe leve friheden - og stor TAK til dem, der hjalp os til at få den tilbage...! ;-)

  SvarSlet
 12. Du har ret, det er vigtigt, at vi værdsætter friheden. Jeg har set Matador SÅ mange gange, og jeg bliver stadig rørt, når radioen fortæller, at tyskerne har overgivet sig...snøft.
  God søndag:-)

  SvarSlet
 13. Ja, vi kan også replikkerne til Matador, ikke sandt, doktor Hansen? :-)

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.