11 april 2011

"Min hustru kendte mine følelser for kogt fars"

lånt  foto


En ganske særlig mandsperson....sagde disse ord..."Oscar, nu er tungen kommen på bordet igen. Kom her min dreng."    og disse: "Tak for din altid grønne kål. Tak for vores samlivs åremål."

Jeg kan da afsløre så meget, at det er fra serien "Matador", som jeg for nylig fik appetit på igen...efter at have skrevet om 9. april....vil finde et par cd'er frem eller låne mig til nogen...jeg elsker den serie, nostalgisk som jeg er.
Hvem drejer det sig om??


Jeg iler med at bringe nogle opskrifter...og  atter engang give en anbefaling til denne side.

Kogt fars og vintergrønsager – gode klassikere i kulden


Den danske vinter byder på en symfoni af gode, grove rodfrugter og kål, som kan dyrkes lokalt. I kombination med fars af alle slags bliver de til tung, gedigen vintermad, som passer til de fleste spiseborde. I Birgitte Berg Nielsens “101 Skolekøkkenmiddage” fra 1927 finder vi adskillige opskrifter som kombinerer fars, rodfrugter og kål.
Birgitte Berg Nielsen har et længere afsnit om fars i sin bog, som jo var rettet mod elever i de kommunale skolekøkkener og på husholdningsskolerne. I mellemkrigstiden var fars blevet en fast bestanddel af det danske dagligkøkken, og eleverne skulle lære at fremstille den rigtigt. “Har man god Tid, lader man Farsen staa og hvile et Par Timer og rører den derefter op igen” og “Man må passe, at Kød og Mælk, som man benytter til Fars, har samme Temperatur, ellers kan der være fare for, at Farsen skiller ad”
Hun skriver også at fars generelt “anvendes sammen med grønsager som  kålrouletter, farseret porre, farseret blomkål; Fars anvendes som timbale fyldt med ragout eller grønsager og som forloren hare stegt som vildt”.
Drømmer nu om kåldolmer eller farserede porrer...farcerede, som én af mine arvekogebøger skriver.
Bon appetite!  ønskes....nej måske et "t" mere.....:-)

7 kommentarer:

 1. Det var Hr. lærer Andersen. Elsker også Matador, har lovet L. vi skal se den som julekalender i december :o) Tror det bliver min 6. gang og hendes første

  SvarSlet
 2. Det var nemlig lærer Andersen! Matador er fantastisk - skal jeg give fødselsdagsgave til voksne, som ikke har den, får de den altid. Børnene får Den lille prins. Begge er i min verden ligeså nødvendige som salt og peber.
  God fornøjelse med lærer Andersen!

  SvarSlet
 3. Hihi.. den gode lærer Andersen har sat sine spor hos Matador elskere.. Jeg har hele boksen og snupper ind i mellem et par afsnit når der er en ledig regnvejrsstund i Sverige.. :-)

  SvarSlet
 4. Den snu Hr. Lærer Andersen sagde disse ord. Han fik bl.a Fru Violet Winther til at stryge og vaske sine skjorter. Elsker bare Matador.

  SvarSlet
 5. Altså Lone - der skal næsten forstørrelsesglas til for at læse dit indlæg, så please lidt større skrift til os svagtsynede.

  Matador er fanatastisk - min datter købte serien sidste år for den nette sum af 50 kr - så vi har lige været den igennem. Skøn er den, men heldigvis satte Lise Nørgaard en stopper for snakken om at lave en fortsættelse.

  SvarSlet
 6. Var det nu ikke OVERlærer Andersen...? Han kunne nu noget...
  julekalender....god ide,
  Marianne, det var en enlig svale - og 50 kr....uh, det var billigt!

  SvarSlet
 7. Det er jo Lære Andersen.
  Jeg kom til at tænke på ham forleden, da jeg hørte i radioen, at en mand var gået ud på altanen for at få frisk luft, og var blevet låst ude ved en fejl. Da manden opdagede det var stedet lukket og Falk måtte redde ham.
  Lære Andersen kunne godt have brugt en mobil den gang.

  Elsker Matador og lige nu er vi igang med at se serien igen for ?gang. Denne gang sammen med ham på 11½.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.