12 juli 2009

Fra en svunden tid.


Dugen, jeg erhvervede i genbrugsen er enorm. Og enormt flot. Og sikke et arbejde, der allerede er lagt i den, selv om den ikke er færdiggjort. Man kan gisne om, hvorfor den ikke blev færdig...hvad skete der, blev brodeausen træt af det, kunne ikke mere, eller ...
Som skrevet, så tror jeg det er hedebosyning. Jeg ved ikke, om jeg har mod på at kaste mig ud i broderikunsten.
Her ses bagsiden af en af mellemlægsservietterne, se hvor omhyggeligt hjørnet er lavet.

Og en af de helt færdige
Hun har også kastet omhyggeligt hele vejen rundt med helt ens sirlige kastesting.
Hulsøm

Og så er der endda garn med.
Og nåle.

Jeg har stor respekt for det kunsværk, sådan en dug er. Jeg har stor respekt for den kunnen, omhu og den akkuratesse, den ukendte kvinde har lagt i sit arbejde.

Min mor havde i sine mere aktive år et hav af håndarbejder i gang, og for at kunne bidrage lidt til husholdningen i de år, hvor hun gik hjemme, broderede hun duge for en forretning i Odense.
Hardangerbroderi, jeg husker tydeligt, hvordan hun arbejdede og klippede op, hvidt garn på mørkeblåt stof, et kæmpearbejde lagde hun i det. Og hvad tjente hun så ved det?

Den fyrstelige sum af 50 kroner pr. dug
Det var først i tresserne..


9 kommentarer:

 1. Din dug og servietterne er utroligt smukke! Min mor syede sådan noget til sig selv i sine unge år og lærte mig kunsten, da jeg var en stor pige. Men nu har jeg slet ikke tålmodighed til at brodere, selv om det sikkert er sundt at fordybe sig i sysler, hvor sjælen får ro :-)

  SvarSlet
 2. Du er virkelig genbrugshaj - sikket et kup , du der har gjort !
  Ja, håndarbejde skal man ikke lave for at blive rig..Man skal vist gøre det for sin egen fornøjelse og glæde :-)
  50 kroner...Det var dog uselt, selv i tresseren !

  SvarSlet
 3. Meget meget smukke ting. Jeg har, som du - stor respekt for kvinder med denne form for kreativitet, dygtighed og tålmodighed...

  Knus fra engen ;-)

  SvarSlet
 4. Så smukke ting du har fået til huse.
  Jeg tænker på det store arbejde kvinderne dengang lagde i håndarbejde, og undrer mig over, hvordan havde de dog tid til det. Der var ikke så mange tekniske hjælpemidler, arbejdsugen var ca 40-42 t, der var ikke så mange færdigretter at købe etc......

  SvarSlet
 5. Nydelige arbeider!! Min mormor broderte mye Hardangersøm, og min søster har lært det, men ikke jeg. Det gir skikkelig flotte duker! Ha en fin søndag!

  SvarSlet
 6. Ja, det er beundringsverdig. Her broderer vi hardangersøm på mange av bunadene som blir brukt på nasjonaldagen vår i Norge.
  Det var ikke mye husmødrene fikk betalt for hjemmearbeid , men alle kroner i kassen kom godt med på den tiden. ;-)

  SvarSlet
 7. En sån vacker duk! Det är mycket arbete, men enligt min mening, inte svårt att sy färdigt. Du kan hela tiden se på det påbörjade arbetet hur du skall göra. Det finns böcker med anvisningar också. Jag säger detta för att uppmuntra dig att göra den färdig. Med den sakkunnighet som jag har, som lärare vid textilutbildningen för slöjdlärare vid Göteborgs universitet, tror jag att jag vet vad jag talar om. Var inte rädd!

  SvarSlet
 8. Tak, Kristina, jeg har også mønsteret, så det går nok. Til vinter, tror jeg det må blive.

  SvarSlet
 9. très joli travail cette broderie en hardanger. Quelle chance de posséder cette pièce si précieuse
  bonne soirée

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.