14 februar 2010

Fastelavn

 
Jeg har hjemsøgt Wikipedia - lad ikke Valentine helt fortrænge den gode gamle Fastelavns søndag, blot fordi de ( i år) falder på samme dag.

Ordet fastelavn stammer fra det plattyske Fastelovend eller Fastnacht, der betyder aftenen før fasten, og er det samme som ordet karneval, der dog har udgangspunkt i carne vale, som på latin betyder farvel til kødet.
Fastelavn hænger sammen med den faste, der fulgte efter. En faste som man har praktiseret i alle de kristne og ofte andre religiøse sammenhænge. Når det er faste, må man ikke spise kød, men gerne fisk. Fasten varer 40 dage (inden for kristendommen)(fra askeonsdag til påske idet søndage ikke tælles med). Fastelavnssøndag falder derfor 49 dage før påskesøndag.
Ved det kirkelige koncil i Nikæa i 325 blev det vedtaget, hvornår påsken skulle ligge. Ved koncilet år 600 vedtog man, at der skulle være 40 dages faste før påsken, og i år 1091 at man ikke skulle faste på de 6 søndage. Før fasten ville man feste.
Kirken har til alle tider været modstander, af fastelavn og karneval, og særligt i Italien. Efter reformationen i Danmark, forsøgte kirken igen, og med Christian 4.s hjælp med at afskaffe fastelavnsfesten. For kirken har det hele tiden været en hedensk fest, og den undergravede derfor både dens kirkelige, og andres verslige autoritet. Tidligere var karnevallet en langt større trussel, end det ser ud til i dag og den har være frygtet, som start på oprør, og især hvor der havde været sult og misvækst var der var ekstra pres, for at stoppe karneval eller fasterlavn.
Tidligere tiders fastelavnsfester kunne gå voldsomt til. På Amager rev man halsen af en ophængt gås og slog katten af tønden, vel at mærke en levende kat. Fastelavn efterfølges af hvide tirsdag, på hvilken man spiste hvedebrød og mad med mælk og askeonsdag, på hvilken man fik syndsforladelse ved at få malet et kors med aske i panden, inden man trådte ind i kirken. Fastelavnssøndag kaldes også quinquagesima fra det latinske ord for halvtreds, hvilket henfører til, at det er 50 dage før påskedag.

Jeg har bestemt mig for at ville faste - altså ingen kød, mest de grønne sager, vand ikke vin - det bliver vinterens udfordring - 

På onsdag går det løs...

Er der nogen, der vil være med?  

 

13 kommentarer:

  1. Hatten af for dig og din beslutning! Og tak for al den viden.

    SvarSlet
  2. Sikke et dejligt indlæg. Jeg elsker også at dykke ned i hvad traditionen egentlig betyder.
    Det bliver ikke svært for mig at følge din opfordring. Her hos os er de fleste dage uden kød og alkohol rører jeg aldrig.
    Så jeg er med!
    Klem fra
    Mette - en skabsvegetar

    SvarSlet
  3. Måske skulle man hoppe med. Bukserne strammer betænkeligt, så det ville være på sin plads. Men jeg kender jo mig selv, så....

    SvarSlet
  4. Så flink du er. Jeg er sluttet å være streng med meg selv så jeg spiser det jeg har lyst på.Men jeg beundrer at du i 50 dager skal tenke over hva du spiser hele tiden. Lykke til!

    SvarSlet
  5. Altså - det bliver knap 50 dage, den gamle tradition siger 40 dage, som der står - men jeg har besluttet at søndagene skal med....nå, men så er vi 2...½...i klubben hihi

    SvarSlet
  6. Se det er en rigtig faste lavn he he. Ellers tak. Hernede har vi Yom Kippur som er 25 timer uden tørt eller vådt - falder godt nok først hen i oktober. KNUS♥

    SvarSlet
  7. Tjaa jeg er så tyvstartet lidt...

    Startede sidste søndag, med vitterlig kun at spise det jeg bør... Og ikke så meget af det !!!

    Synes allerede at det er møg kedeligt, men vil jo gerne ned et par størrelser... så..

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  8. Det lyder spændende, men jeg er nu ikke med på faste i den forstand at undlade kød ud fra en traditionsmæssig forskrift fra 1091 eller ældre. Jeg experimenterer med kosten og spiser meget grønt, uhmmm ... for at få systemet til at fungere, og det er guld værd når det lykkes! Fisk og kød er udmærket mad, og hvis man er i Arktis og ikke har andet, så er det jo også godt :-)

    Hvor er det et spændende indlæg, jeg kan næsten ikke tro at Wikipedia er kommet op i det niveau, det er jo interessant læsning!

    SvarSlet
  9. Donald, du kan også bare vælge at tro, det er mine guldkorn!
    Faste - kun med grønsager - er ikke et problem for mig....men jeg synes måske at 45 dage uden rødvin....se det er en anden snak...

    SvarSlet
  10. Jamen, så er det da godt, at munkene opfandt det ekstra stærke øl til fasten, så man havde noget at stå imod med.
    Desuden hører snegle, krebsdyr og en masse andre lækkerier heller ikke med til kød, og ellers: det var munkene, der opfandt fastelavnsbollerne, så ikke alle kunne se, hvad de fik sneget indenbords.
    Forøvrigt: gåsens hals var pillet og godt fedtet ind, så den kunne holde rigtigt længe, den skulle derudover gribes fra hesteryg i strakt galop, der blev holdt øje med tiden.

    SvarSlet
  11. Ja men de boller - var det vel slut med "Hvide Tirsdag"?? jeg er jo nødt til at gøre det lidt med alvor, der er jo ikke nogen, ud over mig selv, der kræver dette af mig.....

    SvarSlet
  12. Det er jo, såvidt jeg ved, kun os, der kalder den hvide tirsdag, fordi vi får bollemælk, varm mælk med fastelavnsboller i. Her på Ærø er det "friske, varme levende Heeeeedwi'er", smurt med smør, ristet en ekstra gang i ovnen, og overhældt med varm mælk.
    Andre steder hedder den fede tirsdag: Fettisdag i Sverige, Mardi gras i fransktalende områder såsom New Orleans, oprindeligt. I Tyskland Fastnachtdienstag eller Veilchendienstag; Veilchen, violer, er blå, efter blå mandag?

    SvarSlet
  13. The violet stands for modesty and it is a flower that flourishes in secluded places.

    SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.