19 august 2011

Rejseskildring V - en afstikker med kulturelt islæt.

En strid med GPS'en var nødvendig.....den kvinde....Mrs. Hyacint kaldet...er vældig insisterende. Men jeg ville lige omkring havnen og kigge, måske gå en tur.

Hamburg har mange kanaler og flere broer end både Venedig og Amsterdam!


Parkering og spadseretur måtte undværes....helt umuligt i den trafik, men jeg fik et lille kig.
mand og hund....samme hårfarve...hunden havde dog ikke svensker(tysker)frisure.

Efter kampen med Mrs. Hyacint gik det nordpå. Når hun får sin vilje, er det ingen sag, men fraviger man - og når man er Lavendel, sker det af og til , at en afstikker føles nødvendig.....men så er hun der! Slår ned på den formastelige - vend bilen! - vend om om 150 meter!!! indtil hun efter en tid gi´r op.....


Jeg følte en pludselig indskydelse....i stedet for Flensburg, som jeg havde haft i tankerne, kørte jeg til Lübeck. En af mine absolutte yndlinge!!Jeg har været der en del gange,hver gang drages jeg.....Holstenertor....Buddenbrook-huset - Thomas Manns families hus i Mengstrasse lige ved den store imponerende Marienkirche med de to tårne.

Huset lå i mange år og kunne beses udefra, men så lavede man museum. Har engang været på rundvisning med en meget engageret fortæller - og hvad han ikke vidste om Mann-familien, Buddenbrooks og byens historie....jeg har studeret Thomas Mann i flere omgange, og nu er tiden kommet, hvor "Bogen" i både dansk og tysk udgave bliver fundet frem af gemmerne. Jeg har en dansk oversættelse, der er fantastisk god....den følger originalen meget tæt, men jeg læser helst på tysk...de gode Buddenbrok'ere - i hvert fald de ældre taler jo med nordtysk dialekt, og det er ret charmerende at forsøge at udtale.....jooo, jeg snakker højt med mig selv, mens jeg læser.
I huset kan man studere andre Mann-forfattere......og også finde værker i det hele taget af stor lødighed.
Jeg kender ikke noget sidestykke i Danmark til dette museum.

Foruden de fantastiske kirker....store gotiske monumenter - hvoraf nogle er genopbygget delvis efter krigen, har Lübeck en helt speciel tradition for rødvin(!) ....stammende helt tilbage til den tid hvor salt og sild var en vigtig handelsvare - der gik en trafik ad "Saltvejen" til og fra Frankrig....og så kam rødvinen til Lübeck og blev lagret på fade dér. "Rotspon" kaldes den....et hit, men smagen kan diskuteres......


3 kommentarer:

 1. Hvor er det spændende at følge din rejse, Lone!
  Vi har set historien om familien Mann i en tysk drama-dokumentar over mange timer. Det var virkelig fascinerende. Jeg vil gerne opleve deres hus en dag og vises rundt af den engagerede fortæller.

  SvarSlet
 2. Tak for din dejlige tur til Hamburg - vi skal selv derned næste weekend inden turen går videre mod Harzen og wellnessophold.

  Ja, Lübeck er dejlig - også en af mine favoritter, men det er Flensburg nu også.

  Klem herfra.

  SvarSlet
 3. Den dokumentar må jeg ha fat i!
  God rejse, Marianne!

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.