21 marts 2010

BrændendeVi lider dem ikke...
men egentlig er det en stor skam, for de smager fortræffeligt - og indeholder masser af mineraler og vitaminer, lige hvad vi behøver på denne årstid.

Men de er hårde ved hænderne, de fleste brænder sig ...men det kan lade sig gøre at nippe topskuddene og samle nok...til ...

BRÆNDENÆLDESUPPE!

Snyd ikke dig selv for denne delikatesse.

Pluk en god portion topskud..skyl rigtig godt.
Tag dernæst 1 porre eller et par skalotteløg (eller almindelig zittauer) - 3 store kartofler og en klat smør. Alle grønsager er hakket eller skiveskåret.

I gryden med smørret (olie kan bruges) - og lad porrer/løg lige svitse lidt , i med kartofler og nælder - røre røre røre - vand og bouillon af en slags hældes ve og det simrer i 20 minutter - op i blenderen, tilbage i gryden, lidt fløde eller mælk ved, smages til med salt,peber - evt. muskat.

Serveres med et halvt hårdkogt æg og et godt stykke rugbrød til!

Serverede suppen  i dag - det var ret svært at få samlet nælder nok, men Lavendel gi'r ikke så let op.
Hundevenner var på besøg, vi gik en tur ved stranden med tilsammen 9 dværgschnauzere...vaf vaf!

Vi sad i udestuen og nød den sammenskudsfrokost, vi havde forberedt til os selv. Med øl og snaps (og kærnemælk)...senere kaffe og lækker blommekage...
SÅ længe siden, jeg har spist frokost om søndagen på den måde - herligt!

(og jeg glemte vist lige at sige - fantastisk føde for sommerfuglelarver - og gi'r en god gødning opblødt i vand, om end det stinker frygteligt.)

Kameraet er i udu, så billeder af mine nyerhvervelser fra garnmessen må vente - men kan dog lige berette at mit Falckabonnement igen viste sig at være til nytte, i mangel af P-plads kørte vi lige ind på græsplænen...der holdt jo andre biler, min veninde nåede lige at sige...måske det ikke er så smart...så sad den tunge bil fast i mudderet...dumt...
men sådan en Falckmand har set masser af "dumme" bilister, så han tog det med et grin og halede kareten ud på fast grund igen. Tak Falck!

11 kommentarer:

 1. I stedet for en bouillon af skummel oprindelse kan man jo også koge nogle flade flæskeben, som kan grilles bagefter; sammen med boller af hjemmemalet mel var brændenældesuppe og flæskeben et af højdepunkterne, når vi tog med 5. klasse på lejrskole i det sønderjydske, i de blå spejderes kursuscenter.

  SvarSlet
 2. brændenældesupper smager pragtfuldt. det er mange år siden jeg har fået det - mangler nælder heromkring der ikke står i os og damp.

  Må se om vejen ikke snart bringer en hund og mig på langfart - tak for inspirationen denne sene nattetime hvor rugbrødene godt måtte se at blive færdige :-)

  SvarSlet
 3. Altså Aage...jeg faster jo..og min bouillon er ikke af skummel opringelse
  Har også flere gange lavet suppen med (kræsne) skolebørn - og den har gjort lykke hver gang - til forældrenes store forundring.
  Og jeg glemte også - hjemmebagt rugbrød, selvfølgelig (hør hvor selvfed jeg er blevet, efter Kenny Kenwood har holdt sit indtog i de lavendelske kogegemakker.

  SvarSlet
 4. Foråret må være lidt længere fremme hos dig, for "mine" brændenælder er ikke kommet frem.
  Jeg elsker brændenælder ! Pesto ! Gødning! :-)

  SvarSlet
 5. Mmm, brændenælder også i gryderet med linser og andre grønne skud fra naturen over bålet på Hvolris jernaldercenter... aaah, jeg glæder mig!

  Og rigtig god dag til dig, kære Lavendel :)

  SvarSlet
 6. Jeg skal jammen lage slik suppe i år. Har gjort det for mine eldste sønner, men det hører til historien om "alt mamma finner på". Jeg synes det er helt fantastisk at man bare kan plukke inn slike evitaminbomber som vokser vilt. Takk for påminnelsen.. ;))

  SvarSlet
 7. Så gott det ser ut. Härligt när man kan gå ut och plocka sina egna nällor. Men det dröjer nog ett tag till här!

  SvarSlet
 8. Ja, med bønner og linser og til pest..-uhm, og ja Miri - det vidunderlige gødningsvand må da ikke glemmes

  SvarSlet
 9. Min brændenælder er ikke så langt som dine - men det lyder meget lækket med brændenældesuppe! Der findes en kogebog, der hedder 'Spis dit ukrudt', og det burde man nok gøre noget mere :-)

  Ha' en god mandag, Lavendel!

  SvarSlet
 10. Jeg springer lige over suppen..
  Glæder mig meget til at se hvad du har købt på messen..

  SvarSlet
 11. Super opskrift... Lidt ala min egen! Det er en dejlig blog du har. Må kigge lidt oftere;o) Tak for kommentar!!

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.