28 april 2010

Mere kærlighed


Jeg kastede mig over bogen her i går - efter at have set filmen.
Bogen har jeg læst engang sidst i 80'erne i min Marquéz-periode. Jeg slugte alt, hvad han havde skrevet... 100 års ensomhed - No one writes to the Cournel - Hvirvelstorm - novellerne om Erendira og hendes ryggesløse bedstemor - jeg elskede dem alle, var/er vildt fascineret af det univers, man bliver draget med ind i - fra landet Colombia - fra den opdigtede by Maconda - hvor ALT kan ske.

Se bare her:
Scenen er at familiens (meget) talende papegøje er fløjet højt op i et af træerne i patioen, man har glemt at stække dens vinger...
....denne morgen havde man sat sig for at stække den, da den stak af og satte sig i mangotræets krone.
Efter 3 timer var det ikke lykkedes at få fat på den. Bistået af andre tjenestepiger i nabolaget havde tjenestepigerne brugt alle mulige kneb og tricks for at få den til at komme ned, men den blev stædigt siddende, mens den nær ved at dø af grin skreg:"Længe leve det liberale parti, længe leve det liberale parti, for helvede!" Et dumdristigt udråb, der nær havde kostet fire lykkelige fulderikker livet. Doktor Urbino kunne knap nok skelne den mellem det tætte løvværk og prøvede at overtale den på spansk og fransk, ja selv på latin, og papegøjen svarede tilbage på samme sprog med samme betoning og samme klangfarve i stemmen, men den flyttede sig ikke fra den øverste gren....

Det ender selvfølgelig galt...
Og så går det ellers derudad med sjove, alvorlige og groteske indslag...man lever med i det hele og finder det ikke mærkeligt, når bogens helt, den unge triste mand sidder og skriver kærlighedsbreve, alt mens han spiser roser....
Kan kun anbefales - alle Marquéz' bøger.4 kommentarer:

 1. Jeg har læst flere af hans bøger, deriblandt Kærlighed i koleraens tid, men det er godt nogle år siden. Jeg elskede det univers Marquez kunne frembringe og jeg får helt lyst til at genlæse bøgerne ;-)

  SvarSlet
 2. Ja, man ser det - jeg gør - her 20år efter på en lidt anden måde...

  SvarSlet
 3. Da jeg læste dit indlæg i går, gik jeg og tænkte på, om jeg nogensinde har læst en bog og set filmatiseringen senere. Den eneste jeg kunne komme i tanker om var "Intet nyt fra Vestfronten" af Remarque, men jeg synes ligesom ikke den talte med i denne sammenhæng, idet der gik 30 år imellem jeg læste bogen og inden jeg så filmen.
  Jeg kan huske, at jeg for en del år siden læste en del bøger af Marquez, de gjorde et stort indtryk på mig dengang. Som Emmaline, tænker jeg mon jeg vil læse dem på samme måde i dag?
  Tidligere slugte jeg bøger og var fast kunde på diverse biblioteker i området, hvor jeg boede. De seneste knap 8 år har det været mindre, kun i forbindelse med Danmarksbesøg samt gaver har "biblioteket" fået nytilførsler, mestendels fordi jeg er for nærig til at betale portoen mellem DK og NL. Men lykkeligvis er jeg nu endelig blevet medlem af et bibliotek og nyder det i fulde drag.

  SvarSlet
 4. Jeg skal til Frankrig til efteråret...måske skal jeg komme omkring dig med et læs bøger :-) det er jo på vejen...

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.