27 november 2010

Dåb i Vor Frelsers Kirke



"Så er jeg nu i Stand ved Fire Kongers Nåde,

de Tre af dem har Gud til Himlen kaldet Hjem.

Gud selv den Fjerdes Sag således stedse råde,

at Mand må huske ham, mens To og Tre er Fem".

Det lille digt, skrevet af politifuldmægtig Matthias Banke, blev 26. april 1750 lagt i tårnets globe. Derpå blev kuglen og Frelsersmanden hejset op i næsten 100 meters højde af en flok matroser, udkommanderet fra Holmens flådestation.



Se her en mængde interessant information om kirken og ikke mindst om det flotte tårn

Under englændernes bombardement af København i 1807 blev spiret brugt som sigtepunkt. Det lykkedes dog kun at skyde det ene ben af Kristus-figuren. Og da Flyvevåbnet i 1920´erne og 30´erne holdt til på Kløvermarken på Amager, anvendte de spiret som flyvermærke og var så glade for det, at de lavede en sang om Manden på Spiret. Endelig brugte modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig spiret og tårnet som skjulested for våben og sprængstoffer - uden at den tyske besættelsesmagt nogensinde opdagede det. (lånt fra siden)

Lille Ella - Mormors sveske - skal døbes i morgen i denne kirke. Ikke at det unge par hører til sognet, men det er den kirke, de kigger ud på - udsigten fra deres stuevinduer på 4. sal er dette flotte tårn, så får man et vist forhold til den....
Jeg må med skam melde, at jeg aldrig har været der. Men nu skal det være - 1. søndag i advent, og det er sognepræste - den "kirkebogsførende" -  selv. Jeg glæder mig - at blive døbt er en smuk handling og så på selve Kirkens Nytårsdag.

Døbefonten 

Døbefontens placering i Vor Frelsers kirke er foretaget i datidens teologiske forståelse af dåben. Kirken er bygget i ortodoksiens periode, hvor dåb var en selvstændig, privat handling. Den store døbefont med aflukke og himmel står i kirkens nordøstre sidekapel. Det ligner næsten et selvstændigt dåbskapel, hvor dåb ingen forbindelse har med den ugentlige højmesse. (lånt fra kirkens hjemmeside)

Jeg glæder mig også til at se den pragtfulde kirke indefra
til at synge adventssalmer
og til at være sammen 
de to familier
og en del af de unges venner.
Men mest 
til at 
janke lidt med den lille troldeunge.
Så håber jeg, vi når derover i god behold!


Så tænder vi et lys i kvæld,
vi tænder det for glæde.
Det står og skinner for sig selv,
og os, som er til stede. 

9 kommentarer:

 1. Jeg vil ønsker jer alle den smukkeste dag:-)

  SvarSlet
 2. Må det blive en fantastisk dag.

  SvarSlet
 3. Rigtig god fornøjelse med i morgen. Det er jo en fantastisk smuk kirke, så der er en flot baggrund for Ella's dåb.
  Men husk at kør forsigtigt, hvis du ikke allerede er kommet over!

  SvarSlet
 4. Det bliver en smuk dag og dåb er altid skønt. Ønsker jer en god dag.

  SvarSlet
 5. Tak, I søde - nej, jeg kører sammen med Sønnen i morgen tidlig-meget tidlig...

  SvarSlet
 6. Jeg fik lige en tåre i øjenkrogen. En gammel tudeprinsesse er jeg vist blevet. Hav en smuk dag med det hele. Og kør forsigtigt!

  SvarSlet
 7. Åh, Eva...jeg er helt sikker på, at jeg tuder i morgen!

  SvarSlet
 8. Selvfølgeligt er dåben henlagt til et rum uden for menigheden: det er jo et lille ukristnet hedningebarn, der først skal renses af dåbens vand, før det kan lukkes helt ind i kirken: det skulle jo nødigt påvirke andre til tilbagefald, vel?
  Og barselskvinden, der havde båret denne lille hedning, skulle jo også først igennem en renselse og genfremstilles i kirken.

  SvarSlet
 9. Det er pudsigt nok...med det rum.
  Det var /er beliggende i fuld synlighed, egentlig ikke isoleret fra den øvrige kirke, men man skal op igennem hele rummet for at komme der.Døbefonten var dog flyttet hen i midten af kirken...lige i centrum - kirken er korsformet, så alle kunne se.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.