28 januar 2011

Huen der ikke hittede


Intet er så skidt....havde fået lyst til en zig-zag-hue, som jeg har set flere steder i blogland. Frækt strikkede jeg bare løs, modellen  minder lidt om de djævlehuer, jeg har strikket tonsvis af, så det voldte ikke de store problemer. Garnet er dejlig tyk selvstribende uld....huen blev færdig og  ...nemesis måske, fordi jeg ikke havde investeret i en opskrift...haha...den klædte mig i hvert fald ikke!
Så den fik en tur i maskinen og holder nu min kaffe varm(ere).
Men så er det....jeg sidder og lurer lidt på. Var det tyveri? Burde jeg ikke have strikket den? Hvor langt ude er vi efterhånden i kopi/tyveri/plagiat/inspiration her i Blogland???
Jeg lægger et link til den "rigtige", så den person kan få lidt kredit, men helt ærligt.....jeg føler nu ingen anger, for zig-zag-mønster er vel allemandseje? Jeg er skisme lidt halvparanoid.
Det er nok fordi, det ikke er blevet lyst endnu, at alle skeletterne stadig kryber rundt langs panelerne.....ind i (klude)skabet med dem!
Hva' mener I - var det frækt af mig? Burde jeg skamme mig og stå i krogen et par timer?

14 kommentarer:

 1. Jeg synes, huen er smuk, Lone - også som kaffevarmer :-) Jeg er ikke nok inde i strikkeverdenen til at have en mening om det med ophavsretten til andre menneskers huer :O)
  Ha' en go' fredag!

  SvarSlet
 2. Nej, efter min mening er det hverken plagiat, tyveri eller lignende. Hvis du kan strikke udfra at have set et billede eller en hue laver du jo din egen opskrift.

  Hvis du tager en andens opskrift, skriver dit eget navn på og sælger den. Så er det tyveri.

  Jeg spugte meget til da Lund gik en flot stjernetrøje som min datter godt kunne tænke sig. Jeg fandt en opskrift (jeg havde købt) og tegnede et stjernemønster efter hvad jeg så, rene ud hvor jeg ville have stjerne og så strikkede jeg den. Det kan ingen forhindre mig i.

  Havde jeg solgt opskrifter kunne der måske være noget galt, der var i hvertfald nogen strikkeforretninger som blev sagsøgt af Gudrun & Gudrun. Jeg ved ikke hvordan det endte - jeg tror bare de trak sig.

  Jeg har siden tænkt meget over det, hvordan kan man tage patent på en raglan bluse/-trøje med et klassisk stjernemønster, hvis man selv beregner det?

  Men du har ret, det er meget interessant.

  SvarSlet
 3. Selvfølgelig skal du ikke i skammekrogen :o). Du lod dig inspirere, men opfandt selv et mønster.

  Rigtig god idé med en kaffevarmer.
  Den er bare super flot.

  God weekend.
  Kh Randi♥

  SvarSlet
 4. NEJ, du skal blot nyde din kaffevarmer!
  God weekend!
  Kh Joan

  SvarSlet
 5. Hmmm, den der forbryder - det var da også langt ude med "patent", for sådan en havde jeg da i min barndom. Men der er da mange aspekter i det...også om, tingene sælges ...ja, men kaffevarmeren virker fortræffeligt, skal jeg hilse og sige :-)

  SvarSlet
 6. Hej lavendel. Jeg er ved at blive vanvittig af alle de skøre påfund folk kan have for at slå andre oven i hovedet, så de retter ind og bliver pænt på deres plads. Flinkeskolen har sandelig ikke levet forgæves og jeg skal lige love for at den lever indenfor strikkeverdenen indenfor det, der hedder ophavsret. Man skulle tro man kunne få flere års fængsel men det er nok ikke tilfældet, for de beløb man gør sig skyldig i er vist ikke engang en lille bøde. Selvsamme gruppe fortæller højt og flot om hvordan man kan snyde med import af garner fra ikke EU lande og dermed snyder de skattelovgivningen, men det er åbentbart ligemeget, for dem de snyder kender de ikke.
  For mig er kreativitet kaos. Kreativitet er det tidspunkt hvor du laver en ting om til noget andre ikke har fundet på før.
  Det kan aldrig blive tyveri. Jeg har også lige lavet en firkanttøffel der blev for stor om til en bistrokaffevarmer og det var dels sparsomemlighed og dels fordi sønnike havde bestilt sådan en fætter, så det var også dovenskab og hurra- det fungerer. Så redder vi verden fra mere resourceforbrug end højest nødvendigt.
  Helt ærligt er den hue jo ikke noget specielt, men sådan en vi strikkere har strikket i mange år. Sikkert et fint mønster til en nybegynder, men vi andre der har lært at strikke stjerneaflukninger, bæk og bølge osv kan lave den ud af hovedet.Det er jo ikke et unikamønster.

  SvarSlet
 7. Er vi her ikke også for at inspirere og lade os inspirere ? Det kan både være til en tur i solen eller langs vandet efter at have set dejlige fotos, eller til at fare i garn lageret.
  Personligt ville jeg være stolt hvis nogen synes det er værd at kopiere, eller lade sig inspisrer af.

  SvarSlet
 8. Skøn kaffe varmer :-)
  Smid du bare de skeletter i kludeskabet og strik lystigt videre :-)
  De gamle mønstre bliver vel ikke til vores ejendom fordi vi bruger dem i et eller andet sammenhæng. Tænk bare på sømandssweateren,hjemmesyet buksedragter med smok og hæklet tæpper i "granny stripes" som der findes et utal af mønstre på.
  Med risiko for en eller anden grønthandler kommer efter mig, ønsker jeg dig en dejlig dag.
  Knus fra Citronmoster

  SvarSlet
 9. Nej, nu må der snart være en kant med al den kopi-plagiat-politi-skræk.
  Hvis du sælger originalopskriften eller dele af den eller skriver den af og sælger den under dit eget navn, så snyder du mod bedre vidende, og det er tyveri, men prøv at studere de designere, vi alle ser op til med beundring. De har alle flere eller færre opskrifter, der er mere end helt almindeligt inspireret af andres opskrifter, ind imellem grænsende til næsten ens - blot er garnet noget andet og en teknik hist eller her er anderledes.
  Vi småstrikkere er små fisk i det hav.
  Din hue har intet med kopi at gøre. Den er inspireret af Idas Kitchen, men er din egen, hvilket kaffekanden nyder godt af nu :-)

  SvarSlet
 10. Tak for jeres indlæg, det har nu ikke på noget tidspunkt været min mening at stille mig i skammekrogen, jeg ligger nemlig ret så meget på linje med jer. Men á propos Kludeskab...så er der nu en helt anden "sag" i gang m.h.t. blognavne...uha..

  SvarSlet
 11. Nej, som flere har været inde på: du har som privatperson ret til at downloade, kopiere osv temmeligt meget rundt omkring. DVS at du også, som privatperson, må strikke eller sy noget, du har set andre steder. Men du må ikke lave et direkte plagiat og i erhvervsmæssig øjemed distribuere det i eget navn. Se bare til Carina Christensen, der kopierede nogle kommoder og blev slæbt i højesteret, hvorefter hun og hendes møbelfabrik indgik forlig.
  Men havde du brugt tevarmeren som hue, og havde promeneret offentligt med den, havde jeg nok pudset Ligaen til Lavendels Forskønnelse på dig.
  ;-)

  SvarSlet
 12. Jaaaaa...der er ind imellem lidt hysteriske røster her og der...men promenere med den, uha

  SvarSlet
 13. Nej da, vi har da lov at blive inspireret!
  Det gør kendte strikkedesignere også i stor stil. Jeg skrev på et tidspunkt om Christel Seyfath der vist er blevet ualmindelig meget inspireret af Fassett ;-) Nej strik du bare løs al det du har lyst til,...

  SvarSlet
 14. Smart genbrug i stedet for at trevle op. Hvis man ikke må kopiere modeller set på nettet, hvorfor lægger folk så opskrifterne ud? Så længe man ikke sælger dem som sin egen opfindelse, kan jeg ikke se problemet. Så fat i nakken af de skeletter og ind i skabet med dem igen. Rigtig god dag til dig fra

  fru Jensen
  Gudhjem

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.