22 juni 2009

Det søde liv

her ses det store fad fyldt op til randen

Kan man have FOR mange jordbær? For et par uger siden ville jeg højt og klart ha´svaret -nej, da, er du gal?- Men gårsdagens plukning får mig efterhånden på andre tanker. Fryseren fik sit - hønsene fik deres - marmelade og familie fik også, og alligevel måtte der nogle til boden ved vejen. Der er nu ikke det store salg, måske andre bede også bugner?

En forsøgs-marmelade - som har vist sig at smage rigtig lækkert - jordbær, rosenblade (her fra Rose de Rescht) rabarber og citronsaft - sukker selvfølgelig! Meget raffineret smag.
Prøvede også med skovjordbær, rosen blade og lavendler! Også godt.

Det eneste ikke helt så gode var, da jeg lige skulle ud efter glas til dejlighederne, og det så raskt væk kogte over......her er det det søde liv kommer ind i billedet, for selv efter intens rengøring af gulv, komfur, skuffer, ovn og diverse...forestil jer sødt klistret sirup ned i skuffen med grydeskeer og andre køkkenredskaber....adr.. duften af jordbær ligger tungt over hele huset!

Så nærmer Skt. Hans sig, og det er slut med asparges, de skal have fred nu til at blive endnu større og stærke næste år. Rabarberne holder også en pause, i midsommeren indeholder de for meget oxalsyre til at de egner sig. De har også godt af en pause. Jeg har nu aldrig rigtig brugt dem igen i eftersommeren, de hører foråret til, synes jeg. Jo ældre jeg bliver, jo mere hælder jeg til at spise hvad årstiden byder - det er meget sjældent jeg køber tomater om vinteren eller appelsiner om sommeren. De har deres tid.


Denne rose "Apotekerrosen" (rosa gallica officinalis) kunne også anvendes til syltning eller sirup, i det hele taget kan man sige at hvis en rose dufter kraftigt, kan den også smage godt. Det ser flottest ud med de røde, men alle kan anvendes. Også i badet, husk det!!

Dufte - denne Baldrian tager nok en eller anden pris i den henseende, blomstrer overdådigt, kan anvendes som mildt sovemiddel (Valeriane Officinalis), og katte er fuldstændig eksede med roden, de kan ligefrem overfalde små nye planter og rive dem op af jorden, for derefter at rulle sig beruset i den.


Så sagte går det fremad eller nedad skulle jeg vel sige med "basic", tror jeg den hedder.

7 kommentarer:

 1. Sidder og bliver helt misundelig, da jeg ingen jordbær har, men sådan er livet. Ser dejligt ud med alle de bær. God mandag:)

  SvarSlet
 2. jeg bliver altså også misundelig :-) I kan jo råfrådse i bær :-)
  Ville meget gerne smage din marmelade med Rose de Rescht- en af mine abselutte ynglings roser.
  Åh, kender godt det med klisterstads over alt- væltede en hyldeblomst saft.....
  Er bare så glad for, at jeg fandt din blog :-)

  SvarSlet
 3. Å det så godt ut med litt jordbær! Kan tenke meg jobben du hadde med å vaske etter at det kokte over;) huff og huff;)

  SvarSlet
 4. Ja, jeg ville ønske jeg lige kunne sende 1 par kilo bær til hver af jer, jeg må skamme mig at sukke over den velsignede overflod!!!

  SvarSlet
 5. Det var da nogle eventyrlige sammensætninger:)

  SvarSlet
 6. Hej der.
  Jeg ville lige kigge ind til dig, og her er jeg. Mange tak for dit besøg hos mig, du er altid velkommen en anden gang. :-)

  Når jeg er på benene igen, kommer jeg tilbage for al den strik du har at byde på, det er noget jeg kan lide at kigge på. Jeg har også været forbi Lavendelgården, for jeg ser at der er strikkegarn at købe... Uha det frister.

  Håber at du har haft en dejlig dag Vh Henriette

  SvarSlet
 7. Sikken dejlig blog du har!!! Og hvor dejligt du fortæller om urter, blomster, planter. Og en masse andet. Jeg glæder mig til at følge med herinde :-)

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.