24 november 2009

Lokal opvarmning.
I vores del af verden er man nødsaget til at lade sig og sit opvarme halvdelen af året. Og tro mig - opvarmning er ikke en affære for nybegyndere!
De første mange år af mit liv skænkede jeg ikke fænomenet en tanke - kunne svagt erindre fra den tidlige barndom, at der i huset havde været et centralvarmefyr, som blev forsynet med koks..dejlige sorte tingester, som kunne skrive på kældergulvet, og som mor absolut ikke yndede at hendes håbefulde afkom legede med.
Senere kom fjernvarmen, jeg husker i den forbindelse, at hele villakvarteret var et virvar af opgravninger, som man mageligt kunne få det meste af dagen til at gå med at udforske...nej, der måtte man heller ikke lege.
Bemeldte fjernvarme var tilmed billig, så bortset fra et halvt års tid som studerende i en billig lejlighed uden indlagt fjernvarme, men med oliekamin(!), har jeg det meste af mit voksenliv ikke skænket det mange tanker. Der var varmt, når der skulle være det.
flyttede jeg til en lille ø i det sydfynske øhav. Først i et lille bondehus med brændeovn og elvarme - uden isolering. Den første vinter tilbragte jeg mange aftener hos venner og bekendte, for så at skynde mig hjem og hurtigt under dynen.


Når først brændeovnen kom ordentligt i gang, var der til gengæld meget varmt, for lavt til loftet var der jo. Isblomster på enkeltlagsglas kan også være flot
Her lærte jeg at skønne på billigt brænde.


Næste vinter havde jeg installeret mig i et større og varmere hus, også med brændeovn, men med oliefyr. Isoleret og lavenergivinduer - fint nok, her var dejlig varmt, men jeg måtte sandelig også betale for det. Oliefyret passede stort set sig selv, og brændeovnen voldte heller ikke de store vanskeligheder. Her kunne jeg jo godt ha' blevet.

Men , måske var det den indre zigøjner, der drev mig til det nordfynske.
Og her fik handy-kvinden så sin sag for med fyringen.
For her var installeret et pillefyr. En stoker, skal siges for at være helt nøjagtig.
Nogle mænd fik næsten tårer i øjnene, når jeg talte om min "BAXI-stoker", for slet ikke at sige, da  jeg senere fortalte at den var solgt. For mage til stort monstrum skal man da lede længe efter. Fra forrige ejer hang en kittel, en kasket og et par store lyserøde gummihandsker - og da jeg første gang havde prøvet at rense maskineriet, forstod jeg hvorfor! Sort er smart, men ikke når det sidder i hele hovedet, på tøj og hænder, og man stinker af røg.
Det viste sig også at længere henne ad vejen havde man en mage til, dog - den forsynede to større ejendomme med varme!
Ud med den. Ind kom så efter en del overvejelser en lille smart pilleovn - med gris. Nej, der er ikke tale om dyremishandling, men om at den kunne sluttes til radiatorerne og på den måde varme alt op. Troede hun. Der kom ingen varmt vand den vinter.

Ud med den, trods dens smarte kakler på siden. Nu var gode råd dyre. For slet ikke at tale om et nyt fyr. Men smeden fra JYLLAND kom, så og installerede mit ny pillefyr - en fin lille rød sag, med beholder til pillerne. Den er vist kommet for at blive.Nu har den kørt et år. Og bortset fra egne - menneskelige - fejl og forglemmelser kører hun perfekt.

Jeg har lige renset den, og bortset fra hænder er der ikke en sort plet at finde på hinner.

7 kommentarer:

 1. Hjælp ! Godt jeg ikke stod i alt det bøvl...jeg er den lykkelige bruger af fjernvarme :-)
  Selv om jeg godt gad have en brændeovn :-)

  SvarSlet
 2. Her går vi og brokker os over alt og intet. Tænk om ungdommen (incl. mig selv) skulle igennem kul og koks og andet sjovt. Vi ville nok dø af kulde ;0)
  Sådan var det jo bare dengang.

  Vi har naturgas og der virker upåklageligt. Det er det eller olie...
  når eller vi får spanket vores radiatorer, så er her behageligt varmt over det hele.

  Brændeovn for hyggens skyld ville da være hyggeligt :0)

  SvarSlet
 3. Den vinter i et uisoleret stråtækt hus på en ø i Det Fynske Øhav, uha, det må have været slemt. Jeg kan sammenligne med erfaringer fra sommerhus-overnatning om vinteren, det er koldt. Isblomster er smukke. De kan fortrylle helt og aldeles! Jeg synes jeg har oplevet det på indersiden af termoruderne i et uopvarmet lokale her, men kun én gang!

  Du har sandelig måttet betale for dine erfaringer med pillefyr, jeg håber at du vil dele dem med "handy-folket", for der mangler viden og erfaringer på det område.

  Det er fx. ikke altid, at fjernvarme er en velsignelse - det kommer an på hvor på vandets rute du er og om administrationen af foreningen/værket er rimeligt kyndige, som ikke lader sig lokke af "gode tilbud" fra energi-leverandører.

  Og bortset fra det var "varmerørs-fabrikanterne" bl.a. Løgstør Rør, i stand til at sælge de dårligste rør som om de var verdens bedste kvalitet :-) Uha!!!

  SvarSlet
 4. Sikken en fortælling, Lone - jeg blev da helt opslugt og sidder her med et stort smil om læberne :-).
  Forstår godt, at du er glad for din røde veninde :-)))

  KH Gittemay

  SvarSlet
 5. Ja , den røde er super...når man husker at fodre hende...brændeovn er næste projekt, den står og venter, men skorstenen er ikke høj nok!

  SvarSlet
 6. Godt du kan holde varmen, uden bøvl..
  Jeg slæber koks, og har en ovn som varmer så meget at jeg ofte sidder for åben vindue.
  Yes Min ven.. Vi går til dagen med smil og sang.
  Jeg elsker den brogede verden.

  SvarSlet
 7. Nu lykkedes det i Nisse-tråden at snyde mig udenom dine guardainer, så jeg prøver også her: jo, jeg holder til på Ærø, hvor jeg nu i 14 år har nyt fuldautomatisk varme fra mit jordbaserede anlæg. Jeg ved ikke, hvad de koster i dag, men der mumles i krogene om at regeringen vil støtte med tilskud, fordi det er effektivt, og man dels vil væk fra oliefyr, dels de stoffer, som kan være et helbredsproblem i røg fra brændefyr og deslige; det kan være svært at få dem til at brænde rent nok.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.