22 december 2009

Mad til de hungrende


 
Alle familier har vel deres favoritter og traditioner. Vi har dem alle sammen. Ingen smalle steder.
Nu har vi de sidste 20 år haft Svoger, som ikke spiser fugl! Overhovedet! Bortset fra den gang nogen lokkede ham med panerede kalkunschnitzler og sagde, det var skinke....hvilket de absolut fortrød. Svoger er sine godt 1,90....
Så vi skal da ha' and. Jeg holdt Jul en overgang og forsøgte med en fin stor gås. Neeej, det vakte ikke rigtig jubel, min far mente, den var tør. Så and bliver det.
Men se, det spiser Svoger jo ikke. Og svinekam er da også dejligt. Det kan vi andre også godt lide.
Og sværen.....Svoger og jeg plejer at stjæle hos hinanden, det gi'r appetit!
Der er jo også sovsen - og her er der to slags, vé den, der blander skyen - uha, meget vigtigt!! - Husk, det er den med den blå ske, der er svin! - kan det f.eks. gjalde ud i lokalet...
Vi får også medister eller 'medister, som det hedder på Fyn.
Min mor lavede den selv i mange år, jeg har også gjort det et par gange, men ellers prøvesmages i måneden op til...det skal jo være en julemedister.


Der spises absolut igennem og meget hurtigt!
Vi mødes hos Søster om eftermiddagen, der bliver ingen kirke i år.
Så skal der lave sovs(e) og pilles kartofler, og laves brunkartofler.
I år er Svigersønnen min med. Det gav lige Søster lidt spekulationer...han er jo kok....
men han overlever nu nok hendes (fortræffelige) kokkerier.
De unge har tilbudt at tage over i køkkenet med det sidste, så Søster og jeg (og de øvrige) trækker os tilbage til de frastødende lokaler og nyder en stille...et eller andet...champagne er vel liige i overkanten..?
Vi får Ris á la Mande med én mandel i.
Også her spises voldsomt igennem, og det er en kunst at kunne sidde og lurepasse med mandlen gemt i kinden, mens de andre hugger i sig og bliver halvdårlige....

i dag skal jeg lave rødkålog lige en lille rapport fra landet

11 kommentarer:

 1. Sikke dejlige traditioner, I har angående maden. Sidste år fik vi gås hos svigermor - uha, det var tørt!
  Ældstemin er vegetar, så hun og jeg skal lave en nøddesteg med tranebærsauce til.

  Ellers står den på andesteg, brune-kartofler, hvide kartofler, varme chips (jeg har ingen anelse om hvor den idé kom fra?), varm rødkål og en rødkålssalat.

  Bagefter ris a'la mande, som Bellamin står for. Til de som ikke kan tåle mandler, er der en anden dessert.

  Vi hjælpes alle ad med det hele - vi er heller ikke så mange, os 6 og svigerfar.

  God tirsdag til dig!

  SvarSlet
 2. Nøddesteg er lækkert! Jeg husker i min barndom at vi også fik chips - varmet i fad på radiatoren!!! også god tirsdag i det jyske!

  SvarSlet
 3. Kære Lavendel
  Tusind tak for den skønne kalendergave, den vil blive brugt, og der vil blive tænkt på dig tit og ofte, for sådan har jeg det med gaver, de minder mig altid om giveren.
  Her er det mig, der steger kalkunen og laver saucen, resten sørger min svigerinde for, hendes ris a'la mande, er bare rigtig god, - og vi holder julen i mit barndomshjem, som min bror overtog, efter min fars død, - det er en fast tradition, og ja her bliver også spist igennem:) Nytårsaften holder vi hos mig.
  Du må have en rigtig GLÆDELIG JUL, med masser af hygge og dejlig mad.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 4. Haha, at sidde og lurepasse med mandlen gemt i kinden er også noget, vi har brugt hos os ;o) Det var meget morsomt at læse, hvad du skriver. Ordet 'medister har altid undret mig - hvordan pokker kan I lave om på trykket?

  SvarSlet
 5. Og her skal jeg absolut ikke gøre noget andet end at sætte mig ved bordet. Hvis jeg plager, så må jeg måske hjælpe til med at bære ud og ind og sætte i opvaskeren. For mig er det dejligt, jeg vil helst ikke have noget ansvar i år for jul eller julemad. Det er vældigt stressfrit.
  Jeg har en svigerinde som spiser vegetarisk mad plus fisk, så jeg får vældigt god mad.

  SvarSlet
 6. Jeg er nok ikke så traditionsbunden med julemaden. Nogle år er der and, andre kalkun. Holder vi selv juleaften hjemme er der and og flæskesteg. Men uanset hvad, så glæder jeg mig til maden.

  God jul og vi ses :-)

  SvarSlet
 7. Pølsen er jo med ister, fintskåret fedt; på Ærø hedder den isterbånd hos de gamle, og de traditionsbevidste.
  Når vi er mange, står den også på kalkun her; i år bliver vi dog kun os tre, så det bliver and. Og kogt skinke med grønærter 1. juledag.
  Datteren har hittet en ny opskrift på grønkålssalat med brændte mandler og æbleeddike, den må vi også have puttet ind et sted, til restemaden måske?

  SvarSlet
 8. Spændende at høre hvad I hver især plejer....Aage - den opskrift MÅ vi ha' - du må da se at få dig en blog!

  SvarSlet
 9. Fint å høre om tradisjoner. Hvis jeg skal spise grøt m mandel og får den skal jeg sannelig gjemme den i munnen.(hadde nok aldri klart d)
  På vestlandet i Norge spiser vi pinnekjøtt m/ kålerabistappe, Vi spiser rødkål, rosenkål til og gleder oss hele året.......

  SvarSlet
 10. Kære Lone! Tusind tak for den smukke gave du har sendt mig, jeg er både meget rørt og glad og nu hænger de fremme i mit køkken ;O)
  Knus!

  SvarSlet
 11. Vi får også medister eller 'medister, som det hedder på Fyn -- uden "d", ikk'

  Du har øre for kommentarerne der flyver over bordet :-D

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.