26 april 2010

Men når den gule løvetand..

langs Sjællands grøfter gror....og Fyns...og i min "kolonihave", fordi den er gammel komark med græs og kløver og hvad dertil hører - og fordi jeg synes mælkebøtten har så mange kvaliteter, at den ikke bare skal - duer ikke, væk! - ja, så går starten til den store plukke, plukke gule mælkebøttehoveder...


- vent til de er helt udsprungne og gå så i gang -

klip med saksen eller brug fingrene...kun det gule skal bruges -

en ordentlig portion bliver det til -

ja, og til....?????

Mølkebøttesirup - en upåagtet lækkerbisken - uhm - på is!!!!!!
Her iler jeg med opskriften:

Man tager:

Ja altså mælkebøtternes gule
i en gryde med vand,
koger det i 15 minutter, 
sier det godt og grundigt -
så tilsættes en svar mængde sukker og
hel molevitten
koger ind i ca. 20 minutter eller mere.
Husk det bliver tykkere af at stå...
Hældes på rene, skoldede og spiritusskyllede flasker -
ja, man kan altså også bruge atamon...

God jagt!
(Når de bliver alt for mange, hiver jeg nogen af dem op og giver til Mortensen og damerne, der nu har fået indskrænket råderum...henvist til hønsegården....det er de ikke helt tilfredse med, nogle af damerne var gået til køjs allerede klokken 18 i går- keder sig nok...)



9 kommentarer:

  1. Det lyder meget spændende med mælkebøttesirup! Men Mortensen og konerne vil sikkert hellere have bøtterne for sig selv ...

    SvarSlet
  2. Mælkebøttesirup!
    Det lyder spændende og helt nyt for mig.
    Her gør man utrolig meget i sirup eller stroop som det hedder, det kan købes i utallige afskygninger og bruges mest på brød, da det er noget tykkere end det danske.
    Gad vide hvad husbond vil sige til en gang mælkebøttesirup? Mon ikke det skal prøves.
    Det er fantastisk hvad man kan lære ved at blogge. Tak skal du have.

    SvarSlet
  3. Gå endelig igang, Annette - ja det minder mig om stroop-vaflerne - uhm - og Madame, hønsene er mest til det grønne, så vi deles pænt om det.

    SvarSlet
  4. Nåh, du plukker blomsterne og klipper de gule kronblade af, tænk at de inderholder så meget saft!

    Jeg ville tro at man skulle bruge stænglerne (som laver lim eller hvad søren er det for noget hvidt ikke-mælk!)

    SvarSlet
  5. Er på tur rundt i "blogglandet" og kom over din koselige blogg.
    Det at juleroser skal plukkes som du skriver om på din blomsterblogg visste jeg ikke. Ønsker deg en flott uke.

    SvarSlet
  6. Fantastisk spennende! Dette må jeg prøve...Ser også at vi deler en lidenskap for Frankrike. "Vårt område" er Luberon hvor vi tilbringer mye tid. Og Camargue er vakkert, kanskje vi sees der...? Hege

    SvarSlet
  7. Sikke en skæg måde at bruge mælkebøtter på. Det vil jeg huske. Lyder lækkert

    SvarSlet
  8. Det er med mælkebøtter som med så meget andet ukrudt, brændenælder, skvalderkål og bjørneklo: Det kan spise, det er sundt, og hvis vi hver dag tog vor portion, ville vi snart få styr på problemet.
    NOMA viser jo vejen og serverer skvalderkål, vi har serveret mælkebøttedrik ved skolens afslutningsfester, lavet brændenældesuppe og tærte med brændenælde, sådan quiche-agtigt, og en tysker fortalte om kogte bjørneklo-rødder som en lækkerbidsken .
    På Fyn er der en mand, der har arvet sin mors patent: han høster sine to tønder land med mælkebøtter, presser saften, kommer den på flaske, og lever vist fint af det. Russerne laver gummi af mælkebøttesaft, lærte vi i skolen.
    Men der er nok sket noget siden. ;-)

    SvarSlet
  9. Hvis man googler på mælkebøttesaft kommer man til Nakkelund, der laver saften, honning og endda rødder af mælkebøttesorten Fynsk Landrace, såmænd!

    SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.