27 april 2010

Om bøger ....og film


Jeg ved, det er en aldrig stoppende diskussion - det der med, om en film skal ha´det hele med fra en bog....
Det er vel næsten en umulighed....vi danner også selv billeder, mens vi læser.
Hvordan ser hovedpersonen ud, hvordan er omgivelserne...der er vel lige så mange forslag, som der er læsere.
Den første film/bog, jeg kan huske, jeg var vældig imponeret over, var Martin A. Hansens "Løgneren" - den blev filmatiseret med Fritz Helmuth og Vigga Bro i de to hovedroller...den var for mig en tro kopi - eller virkeliggørelse af bogen.

Men skal det være sådan? Kan det overhovedet lade sig gøre?
Jeg læst, nej slugte Allendes "Åndernes Hus", læste den 2 gange og var hver gang så fascineret af dens univers...magisk realisme - det er lige mig.....filmen skulle jeg jo også se...der var jeg skuffet, for den havde absolut ikke det hele med, og mange af personerne var "helt forkerte"...

Sidst har det været vældig diskuteret med trilogien om Salander...også her på bloggen, men der synes jeg ikke, det gør så meget, at bogen ikke er fulgt minutiøst, f.eks. spiller Michaels forhold til Erika ikke nogen særlig rolle i filmen...jeg synes godt om filmen.

Filmen på ovenstående billede har jeg haft liggende et stykke tid....ved ikke rigtig, om jeg "tør" se den, igen  - Marquéz' bøger er fantastisk - sikke et univers, vi bliver suget ind i...men filmen?????
Sidste nye: Jeg så den her i eftermiddag..og nød den, rummede meget af bogens essens, efter min mening. Nu vil jeg genlæse bogen.Anledningen til dette indlæg er at bøgerne, jeg for nylig læste og blev begejstret for...
kommer i TV på fredag - den første "Berlinerpoplerne" - og ja, den vil jeg se.
,Hvilket program  -  det er på DRK,
Hvad er jeres holdning til film versus bøger - skal det ligne - eller ??

11 kommentarer:

 1. Selv om jeg er 'hvilende' må jeg lige kommentere:
  Jeg har ikke en klar holding til fim versus bøger. Som udgangspunkt, har jeg læst bogen først, ser jeg ikke filmen, dog ikke uden undtagelser. Mit eget univers er ofte mere farverigt og nuanceret end en film har chance for at blive.
  Gjorde undtagelse ved Harry Potter, som gjorde det ok.

  Huh, grisebøgerne nu på film, tv? Dammit Krystle, jeg er i sydjylland fredag...lad mig vide hvad du syns.

  Kærligt vink fra naboen

  SvarSlet
 2. Yes...men kommer i tanker om, at familien er på besøg...måske er de taget hjem inden...(oooh, ser Blake for mig i sin chikke morgenkåbe..hihi...han er iøvrigt lige død,)

  SvarSlet
 3. Jeg synes det er spændende - med bøger/film. Jeg har det med dig, mht Salander og co. Synes det var vældig godt, både film og bog!

  Og jeg husker jeg så filmen Savannah for hundrede år siden. Du anbefalede mig bogen, og det var en hel, hel anderledes oplevelse. Mener filmen har langt mere romantik - mens bogen er helt anderledes intens om børnenes opvækst - særlig pigen/kvinden/søsteren har en helt anderledes spændende plads i bogen.
  Men det er selvfølgelig lang tid siden jeg har set filmen, så måske husker jeg forkert.

  Og nu siger jeg noget - som jeg ikke har noget at have det i: Jeg har ikke læst Kærlighed i koleraens tid - jeg har bare på fornemmelsen, at den er langt mere fantastisk end filmen (som jeg har set...) :O) Så - forvent at blive skuffet... det må være det bedste udgangspunkt... ;-)
  (Men jeg kan nu godt li Javier Bardem (hedder han vist), uanset hvad.)
  Øj, det her ku jeg snakke længe om :O)
  Spændende hvad du mener om filmen!

  SvarSlet
 4. Jeg vil se den i aften, men BOGEN...oooh, den var altså god.

  SvarSlet
 5. Ligesom dig synes jeg det er svært med filmatiserede bøger. Jeg turde næsten ikke se "Ringenes herre" af frygt for at få nogle af mine yndlingsbøger ødelagt. Salander og Kalle Blomquist svarer slet ikke til mine forestillinger om dem - de er begge alt for "gamle":-) Og i Dan Browns Da Vinci-mysteriet blev jeg også skuffet over at hovedpersonen Robert Langdon skulle spilles af Tom Hanks!!! Efter min mening skulle det ha`været Johnny Depp. Til gengæld er filmatiseringen af "Biernes hemmelige liv" og "Stegte grønne tomater" efter min mening fantastiske:-) Men det er et emne, der kan diskuteres længe og intenst:-)

  SvarSlet
 6. Ja, det kan der diskuteres længe og inderligt om..stegte grønne vil jeg se at få fat i, jeg elsker den film

  SvarSlet
 7. Jeg kender ikke lige de her bøger, min oplevelse ved andre bøger er at nogle gange kan filmen leve op til bogen, men det er nu ikke så tit.
  Kan du have en god dag

  SvarSlet
 8. Om Kærlighed i Kol...jeg elskede den, bogen - og nød filmen. Rigtigt, bogen er langt mere - og langt mere fantastisk, men filmen er meget tro mod bogen, sågar nogle af replikkerne er nøjagtigt citeret...

  SvarSlet
 9. Ser ikke så mange film, men lod mig indfange af den første film i Salandertrilogien :-)
  Kan din bog Kolera.... anbefales?

  SvarSlet
 10. Ja. Lene - både film og bog. Jeg har just hevet den ned fra hylden for at genlæse den.

  SvarSlet
 11. Fedt at Berlinerpoplerne kommer på tv. Jeg er klar foran skærmen!
  Jeg ser ikke så mange film. Af og til lykkes en filmatisering af en bog,- ofte ikke. Jeg tror, det lykkes bedst, når instruktøren tænker projektet som en film og ikke en filmatisering af en bog.

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.