31 maj 2012

Farveheksen slår til


Det er jo ingen hemmelighed, at jeg er vild med grøn og planter i alle afskygninger- der er ikke det ukrudt, jeg ikke har forsøgt at spise mig igennem, og jeg er dybt fascineret af planternes medicinske virkning, læser gern og det og fordyber mig idet.
For år tilbage var jeg også i gang med plantefarvning....så meget, at jeg lavede et tværfagligt emne i 7. klasse. Jeg oplevede de store børn, så vel drenge som piger gå vældigt op i det. De sad troligt og rørte i farvegryderne, der stod over åben ild i det fri. Der kom både noget tekstillære, botanik og kemi ind i hovederne...men også en glæde ved at arbejde med naturlige materialer...Det var i august måned, og vejret var skønt-
ak ja...
nu fik jeg igen lyst til at prøve lidt....selv om kundskaberne er laaangt væk, så fik jeg dog opstøvet et par bøger på førstesalen.
Mirabeller....det  være sagen, har masser af dem, de gi'r ingenting i år, så af med bladene! Så skulle man kunne farve uden at bejdse først----vårgrøn....Uld har vi nok af :-)

som ofte hos mig, er der ikke langt fra tanke til handling, så snart var den største gryde fuld af mirabelleblade, og en vidunderllig duft bredte sig i køkkenet. Lidt rabarber og lidt marcipan....det sidste nok, fordi kernerne i den modne frugt indeholder blåsyre, som bittermandler.


Ufarvet uld og lidt silke ligger og venter. Det skal gøres vådt først og have nogenlunde den temperatur, farvebadet har, for ikke at filte. Silken er jeg knap så sikker på, men nu prøves det.
En farverig dag til jer allesammen fra


6 kommentarer:

 1. Vi har og prøvet lidt ag hvert, men ikke friske grønne mirabelleblade.
  Som hjemkundskabslærer fik jeg den ide at vise ungerne i Valgfag, hvad man også kan bruge kunstige farver til: cola-, hindbær- citron- og grøn sportsdrikekstrakt ble indkøbt, hældt i gryde, et fed hvidt uldgarn lagt i, og det hele op på kogepunktet, uden omrøring. Dernæst langsom afkøling, en enkelt forsigtig omrøring undervejs.
  Da garnene blev taget op, efterlod det en farveløs væske; men nu havde vi garn nok til at strikke et flot Ærø-flag med gylden bort og flagstang, der duftede helt vildt af hindbær oma.
  Salget af læskedriksekstrakter faldt betydeligt, efter at flag, planche og tom emballage havde været udstillet i aulaen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi, Aage, det gør de også meget i i USA...Cool-Aid læskedrikPULVER giver fine farver!!

   Slet
 2. Ej, hvor ville jeg gerne være med !!!!
  Husker endnu tilbage, da jeg gik på seminarium, den uge hvor vi plantefarvede uld, var bare den bedste !!
  Gad gerne stå hos dig og eksperimentere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sjovt, ikke?? Ulden burde nok ha' været bejdset, men silken tog fint imod...nu står en portion tykkere silke og trækker det sidste til sig - og du er velkommen, hver en tid!!

   Slet
 3. Ogsaa til dig. Det bliver spaendende.

  SvarSlet
 4. Så fint du holder på med. Jeg gleder meg til å se fargen ferdig. Klem ;-)

  SvarSlet

Du må endelig skrive en bemærkning eller en lille hilsen - det betyder rigtig meget for mig.